Nationaal Park Hollandse Duinen

Waar natuur stad en zee verbindt

Langs de Noordzee, tussen strand en binnenland, naadloos verweven met grote steden, ligt Nationaal Park Hollandse Duinen. Nederland dankt zijn bestaansrecht aan deze dynamische duinen. Dit is de plek waar de zee het land ontmoet en de natuur de stad. Midden in het drukst bevolkte gebied van Nederland kun je binnen korte afstand zowel een zeehond spotten als winkelen in karakteristieke winkeltjes. De mix van natuurlijke en de door de mens gevormde landschappen maakt het gebied heerlijk ‘Hollands’.

Compacte veelzijdigheid die niet snel verveeld

Beschutte bossen, rul duinzand, betonnen bunkers en bollenvelden. De Hollandse Duinen zijn een gouden combinatie van bos en duin. Hier vind je rust, ruimte, bezinning en actieve inspanning.

De mogelijkheden zijn hier oneindig! Met meer dan 4.500 hectare waardevolle natuur, 46 kilometer strand, prachtige dorpen, kleurrijke bollenvelden, statige landgoederen, talloze interessante musea en historische gebouwen krijg je echt het gevoel van vrijheid. Hier leer je met gemak de kunst van het loslaten.

Hollandse Duinen geeft inspiratie en energie

Hollandse Duinen is een gebied waar je je energie kwijt kunt en weer kunt opladen. Plaatselijke surfscholen verhuren alles wat je nodig hebt om de golven te trotseren of over het strand te zeilen. Voor liefhebbers van oude en moderne kunst zijn er diverse musea op korte afstand. Verdwaal dichtbij de stad en hervind jezelf. Of haak aan bij een bos- of duinwachter die je meeneemt in de wereld van de dieren en planten van het duin.  Belevenissen als deze onderstrepen de rijkdom en diversiteit van dit Nationale Park.

Nationaal Park Hollandse Duinen - Atlantic wall - tankwal

Een duik in een rijk verleden 

Ruim 5000 jaar geleden is dit duinlandschap ontstaan door de stijging van de zeespiegel. Het is een plek waar sommige delen van de Nederlandse historie nog steeds zicht- en/of tastbaar zijn. Je vindt er bijvoorbeeld oude watertorens, akkerlandjes, prachtige landhuizen en overblijfselen van de Atlantikwall; de verdedigingslinie die Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwde om een invasie vanuit zee te voorkomen.

Duinen zijn onmisbaar

De mens speelt een grote rol in de ontwikkeling en het leefbaar houden van de Hollandse Duinen. De visserij, bollenteelt, land- en glastuinbouw zijn hiervan zichtbare voorbeelden. Het gebied is groot geworden door het oppakken van unieke kansen en mogelijkheden. Dit zie je terug in slimme oplossingen voor bijvoorbeeld drinkwaterproductie en kustbescherming, zoals de Zandmotor en de verborgen parkeerplaatsen onder de duinen in Katwijk. De soortenrijkdom van het park is met meer dan 6800 soorten ongeëvenaard. De duinen zijn dus ook onmisbaar voor planten en dieren!

Met de wind mee op de Houwaarderduin

Dwalen door de Wassenaarse landgoederenzone

In de voetsporen van boswachter Mark

‘Go wild’ in de Hollandse Duinen

Struinen door zeedorpenlandschap de Coepelduynen

De tijd verliezen in vogelgebied Meijendel

Een historierijk polderlandschap doorkruisen

Prikkel je zintuigen in Museum Beelden aan Zee

Voet zetten op nieuw land: de Zandmotor

Dwars door het chique Den Haag naar de kust lopen

Een culturele ontdekking middenin de natuur

Actief genieten in de duinen

Spoorzoeken naar cultuur in Den Haag