Van Gogh Nationaal Park - watermolen Eindhoven

Van Gogh Nationaal Park

Waar de natuur begint in de dorpen en steden

Een landschap vol slingerende beken, uitgestrekte natuurgebieden, boerenland, landgoederen en prachtige stads- en dorpsgezichten. Dat is Van Gogh Nationaal Park, de omgeving waar Vincent van Gogh opgroeide. Hier middenin Brabant werd deze eigenzinnige schilder geïnspireerd door de natuur en de harde werkers, die een belangrijke rol speelden in zijn wereldberoemde meesterwerken. In dit nationale park zijn dorpen en steden direct verbonden met de natuur. Het is een gebied waar mensen hard werken, maar ook volop genieten.

Slimme regio en supergroen

Het Van Gogh Nationaal Park is geen park met harde grenzen, maar een kerngebied met fluïde grenzen. Het strekt zich uit in en rondom de steden Breda, Tilburg, ’s-Hertogenbosch, Eindhoven en Helmond. Een slimme regio, waar vernieuwing en gastvrijheid de toon zetten. En dat allemaal middenin een groen landschap.

Vincents geboortegrond

In dit nationale park hoor en ervaar je het verhaal van Vincent en zijn band met Brabant. Zijn oorsprong ligt in het plaatsje Zundert, hier ontstond zijn liefde voor de natuur. In Etten Leur, niet ver daar vandaan, besloot Vincent zijn hart te volgen en schilder te worden. Wie Vincent van dichtbij wil leren kennen moet naar Nuenen, hier schilderde hij in 1885 zijn eerste meesterwerk ‘De aardappeleters’. En zo zijn hier nog meer plekken te vinden die een kijkje geven in het leven en het werk van de man die mensen over de hele wereld inspireert.

Foto: Femke Nouws

Volg de route of trek je eigen plan

Actie en rust wisselen elkaar in een prettig tempo af tijdens de Van Gogh fietsroute van 435 kilometer. Deze en een uitgebreid wandelroutenetwerk nemen je mee door Vincents bakermat, waar ook talloze lokale natuur- en erfgoedroutes te vinden zijn. Een traktatie voor iedereen die graag unieke locaties en verhalen (van Brabant) ontdekt. 

Trek jij liever je eigen plan of wil je niet de volle 435 kilometer fietsen? Er zijn 10 kortere fietslussen en via het knooppuntennetwerk stel je in een handomdraai je eigen route samen. Wandel het dorp in of fiets de stad uit, alle combinaties zijn denkbaar. In Van Gogh Nationaal Park ontdek je altijd iets nieuws, of je nu gaat voor urban met een groene touch of lokale tradities en natuurschoon.

Traditie en toekomst komen samen

Kleinschalig en intiem of groots en meeslepend? In Van Gogh Nationaal Park hoef je geen keuze te maken. Vincent was een eigenzinnige kunstenaar met oog voor eenvoud en een genie van vernieuwing. Deze ingrediënten vind je daarom ook terug in dit park. Het is een plek waar traditie en toekomst elkaar steeds weer ontmoeten. 

Bezoek Van Gogh Nationaal Park

Fietsen over Brabants bodem

Vijf keer wandelen door het leven van Van Gogh

Dommelvaren door Bossche Broek

Sterrennacht onder je pedalen

A Taste of Van Gogh

In de voetsporen van Van Gogh