Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen - Nancy Carels
Foto: Nancy Carels
Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen
Foto: Visit Brabant
Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen

Brabantse Sahara

In het hart van Noord-Brabant ligt een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. Dertig vierkante kilometer stuifzand kan hier vrij rondwaaien en zorgt voor een steeds veranderend landschap. Een betoverende ervaring voor elke natuurliefhebber. Naast uitgestrekte stuifzandvlaktes vind je er weelderige bossen, schitterende heidevelden en natuurgebieden als Huis ter Heide en De Brand. Wandelen, fietsen, paardrijden of gewoon ontspannen; Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen biedt het allemaal. 

Woestijn vol kleurrijke verrassingen

Zandduinen strekken zich uit tot aan de horizon, met hun zachte, goudgele kleuren. Het lijkt alsof je een grote woestijn bent binnengestapt; en toch sta je bij elke volgende stap voor een nieuwe verrassing. Zo kan het gebeuren dat zich zomaar een wereld opent van groene bossen, die zich vermengen met de heide in levendige paarse tinten.

Wandelend over de stuifzandvlaktes, tussen hoge zandduinen en door weelderige bossen, kom je in harmonie met de ongerepte natuur. Een speciale ervaring is het bijwonen van een zonsondergang in het gebied. Het zien van de glooiende zandduinen in het warme avondlicht en het luisteren naar de stilte zorgt voor een onvergetelijke natuurervaring.

Als zand vrij spel krijgt

In de laatste IJstijd bliezen de poolwinden zand vanuit het noorden naar Brabant, waar het in dikke pakketten bleef liggen. Lange tijd was deze zandvlakte met oerbossen bedekt. Tot in de Middeleeuwen, toen werden de bomen gekapt voor hout en lieten boeren hun vee grazen op de heide. Het zand kreeg hierdoor vrij spel. Er was een periode waarin het zand zelfs een groot probleem vormde voor de bewoners. Dorpen en akkers dreigden eronder te verdwijnen, maar de aanplant van bomen stopte het oprukkende zand. De sporen daarvan zie je nog terug. Als je goed kijkt, zie je ondergestoven bomen die alleen met hun kruinen boven de zandheuvels uitpiepen. Het huidige beheer richt zich op het behoud van het open unieke stuifzandgebied.

Levendbarende hagedis

Een van de meest speciale diersoorten die voorkomt in het gebied is de levendbarende hagedis (Zootoca vivipara). Je herkent deze soort aan de bruine tot grijze kleur en de donkere lengtestreep op de rug. Maar echt bijzonder is het baren op een zoogdierachtige manier. Meestal worden jonge hagedissen namelijk uit eieren geboren. Niet bij de levendbarende hagedis! Die zijn in de baarmoeder al uitgekomen. Door deze unieke manier van baren, hebben de jongen een grotere kans op overleven. Dit is vooral gunstig in de droge en ruige omgeving van de zandduinen, waar ze soms nauwelijks beschutting kunnen vinden.

Alle hoogtepunten op een rij

Ga op pad met de boswachter, struin door ongerepte natuur of neem een duik in het verleden.


Met de boswachter naar de schaapskudde

Galopperen door de duinen

Galopperen door de duinen