Dwalen door de Wassenaarse landgoederenzone
Wassenaar is een groene oase van rust te midden van het zuidelijke deel van de Randstad. Wie graag meer wil zien van het culturele erfgoed van Nederland kan dwalen langs de landgoederenroute. Het is een tocht vol historie met kastelen, slingerpaden, bossen, weilanden, bruggetjes, tuinen en parken die nog bewaard zijn gebleven in vroege landschapsstijl.
Vensters naar het verleden
Deze landgoederenzone is cultuurhistorisch en landschappelijk uniek in Nederland. De meeste buitenplaatsen en landgoederen zijn vanaf het einde van de 16e eeuw ontstaan langs een belangrijke doorgaande weg van Den Haag naar Haarlem. In een landschap met beschutte bossen, stranden, duinen, open polders en bollenvelden vormen deze historische plekken een interessant venster naar het verleden. Of je nu de route volgt of ervan afdwaalt, één ding is zeker: je ademt de rust in en voelt het verleden van de Graven van Holland!
Een eeuw terug in de tijd
Verscholen in het groen, op de Koninklijke Landgoederen de Horsten vind je Theepaviljoen de Horsten. In deze theeproeverij, en voormalig schiethuis, kun je bijvoorbeeld genieten van een kop geurige thee met huisgemaakt gebak of een rijke jachtschotel. Het is bijna alsof de tijd een eeuw heeft stilgestaan.
Een landgoed rijk aan verhalen
Landgoed en kasteel Duivenvoorde vormen een uniek ensemble waarvan de wortels reiken tot in de 13de eeuw. De zuidvleugel van het kasteel is privé, maar de paleistuin is voor iedereen toegankelijk en is een bezoek meer dan waard. Met talloze vogels, vleermuizen en vluchtige eekhoorns voelt deze historische plek elke keer weer levendig. De zogenaamde stinzenflora, planten die specifiek voorkomen op historische landgoederen, hebben hier ook hun plek gevonden.
Een historierijk polderlandschap
Den Haag, Wassenaar, Leidschendam, Voorschoten: ze zijn bijna aan elkaar vastgegroeid. Bijna, want in het midden ligt beschermd natuurgebied de Duivenvoordse en Veenzijdse Polder. Het is een cultuurhistorisch juweeltje met hakhoutbossen uit de middeleeuwen, rivieren en het Achterbos. Een wild en ruig bos met slootjes, een drassige bodem en veel omgevallen bomen. Vanaf de rand van het bos heb je een prachtig uitzicht over de achterliggende open polder en zie je in de verte de contouren van Den Haag. Een bijzonder contrast in combinatie met deze historische natuur.