In de voetsporen van boswachter Mark

Boswachters hebben de allermooiste routes door de natuur voor je uitgestippeld. Zo ook Mark Kras (boswachter Hollandse Duinen) die een route in Noordwijk heeft gekozen, over de Kachelduin en door het duinbos van Noordwijk. Tijdens deze tocht kun je luisteren naar het zingen van de nachtegaal en genieten van de kleuren van de bollenvelde. In het voorjaar en de zomer komt de natuur langs dit boswachterspad pas echt tot leven.

In het voorjaar of de zomer. Rond april en begin mei staan de bollenvelden in bloei.

Nationaal Park Hollandse Duinen - Voetsporen van boswachter Mark

Bloemenpracht en zingende nachtegalen

De beginnende natte duinvalleien die je op dit pad tegenkomt, zijn echte pareltjes. Ze zijn een ideale voedingsbodem voor de bijzondere duinbloem de parnassia en het duizendguldenkruid, met beide stervormige bloemen. Vanaf het uitzichtpunt op de Kachelduin heb je zicht op de omgeving van Noordwijk. Je kijkt uit over de eindeloze zee, de duinen en het dennenbos. Eenmaal aangekomen in het bos van Noordwijk zie je de al kleurrijke bollenvelden liggen. Ze staan in bloei rond april en begin mei. Rond deze tijd van het jaar vliegen ook de nachtegalen, met fabelachtige zangkwaliteiten, het gebied binnen.  

Nationaal Park Hollandse Duinen - Atlantic wall - tankwal

Tastbare overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog

Op verschillende plekken langs de route kom je verdedigingswerken uit de Tweede Wereldoorlog tegen. Soms verzonken in het zand of overgenomen door de natuur, ze vertellen nog altijd het verhaal van de Duitse bezetting.

Kom eens voor zonsopgang en hoor het duin ontwaken

Mark Kras boswachter Hollandse Duinen

Het duin ontwaakt

Boswachter Mark geeft als suggestie om deze tocht te maken tijdens het ochtendgloren of bij het vallen van de avond. In de vroege uren hoor je het geluid van de vogels langzaam groeien en zie je het hele duingebied ontwaken.

In de voetsporen van boswachter Mark