Nationaal Park Zuid-Kennemerland | Maarten Klaassen
Foto: Maarten Klaassen
Nationaal Park Zuid-Kennemerland | Ruud Maaskant
Foto: Ruud Maaskant
Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Oase van rust in een dynamische omgeving

Nationaal Park Zuid-Kennemerland biedt een oase van rust tussen de bruisende Randstad en het brede Noordzeestrand. Gelegen tussen Zandvoort en IJmuiden, vertellen de verschillende landschappen je meer over het ontstaan van het park. Aan de oostkant vind je een lint van negen weelderige buitenplaatsen en meer naar het westen woeste duinen met afwisselend bos, mos, struweel en grassen. In de voortdurend veranderende duinlandschappen en bossen leeft maar liefst 40% van alle plant- en diersoorten die Nederland rijk is. Van bijzondere kleine bloemen als zeldzame orchideeën en parnassia, tot grote grazers zoals wisenten, konikpaarden, Schotse hooglanders en reeën. Laat je verrassen door de cultuur én natuur die dit nationaal park te bieden heeft.

Weelderige buitenplaatsen

In de 17e eeuw investeerden rijke Amsterdamse kooplieden in buitenplaatsen om in de zomermaanden de stinkende stad te ontvluchten. Zo werd Zuid-Kennemerland de bakermat van buitenplaatsen, met elk een unieke stijl en parkachtige omgeving. Naast de rijke cultuurhistorie van de buitenplaatsen vind je er bijzondere bomen en planten, zoals de stinzenplanten die de bodem in de lente omtoveren in een zee van verwilderde bloemen. Vogels als de boomklever voelen zich hier thuis, net als meerdere vleermuizenkolonies. 

Vanaf Buitenplaats Elswout in Overveen wandel je door de verschillende landschapsstijlen die typerend waren voor de 17e, 18e en 19e eeuw. De bijna 400 jaar oude buitenplaats is misschien wel de mooiste en best bewaarde van Nederland. Maar ook de Buitenplaatsen Duin en Kruidberg en Koningshof zijn een bezoek meer dan waard. Kies voor een van de wandelroutes, ga terug in de tijd en verbaas je over de bijzondere natuur in een betoverend landschap.

Zeldzame ontmoetingen in de duinen

Parnassia’s bloeien, kleine parelmoervlinders fladderen, wijngaardslakken verstoppen zich en nachtegalen en boomleeuweriken zingen er. In de duinvalleien en duingraslanden leven zeldzame planten en dieren. Tijdens je wandeltocht kun je ook zomaar een ontmoeting hebben met een van de grote grazers. Denk aan Schotse hooglanders, konikpaarden, reeën en wisenten. De wisenten, ook wel Europese bizons genoemd, lopen in een afgesloten deel: het Kraansvlak. Wil je het dier met eigen ogen aanschouwen? Ga dan mee op een georganiseerde wandeling met de boswachter waarin je alles hoort over dit gebied en de met uitsterven bedreigde wisent. Of loop op eigen gelegenheid naar het wisentenuitkijkpunt of volg het gelijknamige pad (gesloten tijdens het broedseizoen). 

Stuivende duinen

Door het regelmatig ingrijpen van de mens ontstaat er ruimte voor een dynamisch duinlandschap, dat onder invloed van wind steeds van uiterlijk verandert. Plantensoorten als zeeraket en blauwe zeedistel groeien er. Langs de Noordzeekust ontstaan nieuwe duintjes die de wind tegen de zeereep blaast. Op andere plekken ‘wandelen’ de duintjes door de mens gemaakte windsleuven landinwaarts. Wil je weten hoe dit eruitziet? Vanaf parkeerterrein Parnassia kun je een klein of groter rondje Sleuf wandelen. Met onderweg prachtig uitzicht over de nieuwe stuivende duinen en groene duinvalleien daar tussenin. Vergeet niet stevige schoenen aan te trekken.