‘Go wild’ in de Hollandse Duinen

Op safari in Nederland? Dat klinkt misschien niet voor de hand liggend, maar dat zeker mogelijk. Er is nog volop wild te spotten in de Nederlandse natuurgebieden. Zo ook in de Hollandse Duinen, het woongebied van de indrukwekkende doch onopvallende ree. Onder begeleiding van een gids of een boswachter van Staatsbosbeheer ga je tijdens deze tocht, in stevige Jeeps, op zoek naar sporen van de ree. Gedurende deze zoektocht ontdek je de meest ongerept stukken natuur die zonder gids niet bereikbaar zijn.

In de zomermaanden, enkel dan is een safari met gids of boswachter te boeken.

Nationaal Park Hollandse Duinen - Op zoek naar de Grote Vijf van Nederland

Vier uur lang in het teken van de ree

In boswachterij Noordwijk kun je in Landrovers op pad. Onderweg laat de boswachter je zien hoe je de sporen en geluiden van een ree kunt herkennen. Grote kans dat je ook nog damherten en vossen tegenkomt. Tijdens de tocht leer je vanalles over hun leefomgeving en territorium. Mocht je de kans krijgen, kijk vanaf een hoge duin hoe de zon in de zee zakt en maak je safari compleet.

Holland National Parks - Reetelling

Mee met een reetelling

Wil jij een steentje bijdragen aan goed faunabeheer? Ga voor dag en dauw mee met een reetelling. Zelfs als geen ree zich laat zien, merk je hoe puur en ongerept de duinen zijn.  

Op zoek naar de grote vijf

In Nederland hebben we onze eigen variant op de ‘grote vijf’ waar de ree er één van is. In Hollandse Duin kun je op zoek naar sporen van de ree. De andere vier pronkjuwelen zijn het edelhert, de zeehond, het wild zwijn en de bever. Geen idee waar je moet beginnen? Vraag het aan de boswachter of kijk verder bij Staatsbosbeheer.

Nationaal Park Hollandse Duinen - Zeehond

Zeehonden en bruinvissen spotten

Soms kun je ook langs de kust wild spotten. Vanaf het strand zijn de zeehond en de bruinvis namelijk goed waarneembaar met een verrekijker. Helaas laten deze dieren zich doorgaans niet van dichtbij bewonderen. Wil je graag dieren van dichtbij bestuderen? Breng dan een bezoek aan Naturalis in Leiden.

‘Go wild’ in de Hollandse Duinen