Met de wind mee op de Houwaarderduin

Wanneer de wind vrij spel krijgt levert dat een spectaculair schouwspel op. De plekken waar zand vrijelijk mag stuiven zijn zeldzaam in Noordwest-Europa, maar in Nederland kun je ze nog vinden! Tijdens een bezoek aan deze duin, ten noorden van Noordwijk, kunnen natuurliefhebbers hun hart ophalen en in alle rust kijken hoe het zand met de wind mee vliegt. Geniet daarnaast van het zeer weidse uitzicht over duinen, dennenbos, zee en de torens van Noordwijk.

In het voorjaar of de zomer. Rond april en begin mei staan de bollenvelden in bloei.

Nationaal Park Hollandse Duinen - Boswachterij Noordwijk - Houwaarderduin

Het duin mag weer stuiven

Het duinlandschap ten noorden van Noordwijk is vooral een open en droog gebied met stuivende duinen. Wie hier rondstruint ziet helm op de duintoppen en sporen van de vos in het zand. Tegen de avond wordt het spoorzoeken misschien wel beloond met een bijzondere ontmoeting met een vos of ree.

Nationaal Park Hollandse Duinen - atlantikwall

Even terug in de tijd

Als je vanuit Houwaarderduin richting Noordwijk wandelt  passeer je het Atlantikwall museum. Dit is een overblijfsel van de verdedigingslinie die Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwde om een invasie vanuit zee te voorkomen. Tegenwoordig is het een museum, ingericht in een reeks bunkers.

Kust en zee route

De route van de Kust & Zee wandeling is drie uur lang genieten van de wind, het zand en de zee. Vanaf het Vuurtorenplein in Noordwijk loop je al snel op de kronkelende paden door het ongerepte duinlandschap. Halverwege de tocht heb je vanaf de Houwaarderduin, één van de drie uitkijkpunten, een weids uitzicht over de duinen naar Noordwijk en de erachter gelegen bollenstreek. In het voorjaar is dit de meest kleurrijke regio van Nederland!

Hollandse Duinen - natuurhuisje

Natuurhuisje vlakbij het strand

Als je even helemaal weg wilt van de drukte kun je overnachten in natuurhuisje tussen de landerijen in Noordwijkerhout en op steenworp afstand van het strand. Hier kom je tot rust middenin de natuur.

Nationaal Park Hollandse Duinen - Voetsporen van boswachter Mark

Over de Kachelduin met boswachter Mark

Boswachters hebben de allermooiste routes door de natuur voor je uitgestippeld. Zo ook Mark Kras (boswachter Hollandse Duinen) die een route over de Kachelduin en door het duinbos van Noordwijk heeft gekozen. Tijdens deze tocht kun je luisteren naar het zingen van de nachtegaal en genieten van de kleuren van de bollenvelden. In het voorjaar en de zomer komt de natuur langs dit boswachterspad pas echt tot leven.

Met de wind mee op de Houwaarderduin