Spoorzoeken naar cultuur in Den Haag
Als cultuurliefhebber zit je helemaal goed in Nationaal Park Hollandse Duinen. Neem de stad Den Haag, gebouwd op strandwallen en oude duinen met een rijke historie. Dit is de plek waar eeuwen geleden de machtige graven van Holland hun landhuizen bouwden en kwamen jagen in de duinbossen. In 1248 besloot graaf Willem II het grafelijke verblijf om te bouwen tot een bestuurscentrum: zo ontstond het Binnenhof, nog steeds het bestuurlijk centrum van Nederland.
In het voorjaar of de zomer. Rond april en begin mei staan de bollenvelden in bloei, zingen de nachtegalen in het struweel bloeien de planten in het duin.
Een stad vol groen
Vanuit het centrum van Den Haag loop je zo het Nationaal Park binnen. Je passeert de Koekamp, waar al sinds de 16e eeuw herten grazen, maar ook het Malieveld, waar vroeger de graven het Maliespel speelden en vandaag de dag gebruikt wordt als openbare plek om te demonstreren. Vanuit de Koekamp loop je door naar het Haagse bos waar je nog goed de strandwallen kunt zien. Sommige heuvels in het bos zijn eigenlijk begraven bunkers uit de Tweede Wereldoorlog.
Vier wandelingen door de geschiedenis
Al sinds jaar en dag wonen, werken en recreëren mensen in dit gebied. Overal waar je loopt kun je de (cultuur)geschiedenis zien en voelen. Volg de sporen van het verleden in vier verschillende en bijzondere routes.
De Adel in bloei
Het Haagse Bos staat bekend om de voorjaarsbloeiers in het vroege voorjaar, zoals de wilde hyacint en de bosanemoon. Deze bloeiers zijn afkomstig uit een rijk verleden, de edelen brachten deze prachtige doch subtiele bloemen mee van buitenlandse reizen. De bloemen worden ‘stinzenplanten’ genoemd, een verwijzing naar ‘stenen huis’ en duidt op de woningen van adellijke of aanzienlijke heren.
Tastbare overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog
Op verschillende plekken langs de route kom je verdedigingswerken uit de Tweede Wereldoorlog tegen. Soms verzonken in het zand of overgenomen door de natuur, ze vertellen nog altijd het verhaal van de Duitse bezetting.