Nationaal Park Duinen van Texel - _visitwadden_waddenjanis_meyer
Foto: Janis Meyer
Nationaal Park Duinen van Texel - c: where_she_goes
Foto: Where She Goes
Nationaal Park Duinen van Texel
Foto: Where She Goes
Nationaal Park Duinen van Texel
Foto: Where She Goes

Nationaal Park Duinen van Texel

Een groot duingebied vol variatie

Kleurrijke heidevelden, natte duinvalleien, kwelders, duinen, bos en uitgestrekte stranden. De afwisseling is groot in Nationaal Park Duinen van Texel, dat het gehele duingebied van Texel inclusief het bos beslaat. Het begint bij het uiterste puntje in het zuiden op De Hors en loopt tot en met het duingebied bij de vuurtoren, het noordelijkste punt. Ga op ontdekkingsreis door bijvoorbeeld het kreken- en kweldergebied De Slufter of de grote zandplaat De Hors. In deze "woestijn" krijgt de natuur vrij spel en zie je hoe jonge duintjes ontstaan. Of loop bij laag water over de bodem van de zee, een belevenis die je nooit zal vergeten! Houd je liever je voeten droog? In het Texelse bos ligt een uitgebreid netwerk van paden. Wandelaars, fietsers, ruiters en mountainbikers kunnen daar hun hart ophalen.

De Waddenzee, een Unesco Werelderfgoed

Sinds 2009 behoort de Waddenzee tot UNESCO Werelderfgoed, een natuurgebied uniek in de wereld. Weer, wind en water toveren hier de mooiste wilde natuur tevoorschijn. Je kunt, bij wijze van spreken, de grens tussen land en water zien verschuiven waar je bij staat. Dit maakt het een aantrekkelijk thuis of uitstekende tussenstop voor miljoenen vogels. Samen met vele andere dier- en plantensoorten maken ze deel uit van een perfect uitgebalanceerd ecosysteem. Ervaar de rust en kijk om je heen, naar bijzondere vogels als de lepelaar, de dwergstern en de velduil. Of misschien spot je wel een zeehond! Ga vooral ook naar Alloo, een moerassig gebied waar je bijzondere plantensoorten vindt. Daar groeien op de weilanden vele orchideeën; zoals de zeldzame gevlekte orchis. Vanaf de openbare weg kun je het gebied goed overzien. En aan de rand van het bos heb je een speciaal vogelscherm, met goed zicht op het open water. Of volg de wandelroute door Alloo voor een nog intensere ervaring. 

Waddenzee Unesco Werelderfgoed_Lauwersmeer

Beleef de vogeltrek

Op de grens van water en land is voor veel trekvogels voedsel te vinden. Precies langs deze waterrijke grens van water en land liggen de zes nationale parken: Lauwersmeer, Duinen van Texel, De Biesbosch, Schiermonnikoog, Nieuw Land en Oosterschelde. Op deze iconische plekken in de Nederlandse natuur zijn tijdens de vogeltrek heel veel van deze vogels te zien. Samen vertellen de gebieden het verhaal van de vogeltrek, waarbij elk gebied inzoomt op een eigen icoonsoort. Ontdek hieronder waar en wanneer je de vogels spot.

Zicht op de lepelaar

Met zijn lepelvormige snavel, lange waadpoten en witte verenkleed is de lepelaar hét symbool van Nationaal Park Duinen van Texel. Op verschillende plekken zie je regelmatig lepelaars rondscharrelen. Er zijn drie broedkolonies op het eiland: in De Geul, De Muy en De Schorren. Vanaf het uitkijkpunt in De Geul, aan de kant van de Mokbaai, heb je goed zicht op de lepelaarskolonie die daar bivakkeert.

Nationaal Park Duinen van Texel - kijken in het donker

Kijken in het donker

Texel is een van de weinige plekken in Nederland waar het écht donker is. Zoek een plekje in de duinen en ga er op een mooie, onbewolkte avond eens goed voor zitten. Het Observatorium bij Ecomare organiseert ook regelmatig kijkavonden waarbij je door de telescopen van Volkssterrenwacht De Jager naar de sterren kunt kijken.
 

Lees verder

Alle hoogtepunten op een rij

Ga op pad met de boswachter, struin door ongerepte natuur of neem een duik in het verleden.


Eigenwijs natuurgebied de Slufter

Lopen over de bodem van de zee