Nationaal Park Lauwersmeer

Een vogelparadijs op vroegere zeebodem

Dit bijzondere gebied, op de grens van Groningen en Friesland, biedt de natuur én ook jou ruimte. Ruimte voor bezinning, om tot rust te komen en om te kiezen voor je eigen pad. Vergaap je aan oneindige vergezichten, maak kennis met grazende konikpaarden en Schotse hooglanders of ervaar de magie van de duisternis en maak een wandeltocht onder de sterrenhemel. Maar waar het vooral in en rondom het Lauwersmeer om draait, zijn de talloze vogels. In de wildernis van water en eilandjes, broeden ruim 100 vogelsoorten en overwinteren elk jaar tienduizenden ganzen. Het is daarom een paradijs voor de vogelliefhebber en iedere andere natuurliefhebber.

Een eldorado voor vogels en vogelspotters

Van boerenzwaluw tot bruine kiekendief en van kemphaan tot zeearend, in Nationaal Park Lauwersmeer zie je het hele jaar door vogels komen en gaan. Trekvogels strijken hier neer tijdens hun lange reizen van noord naar zuid of juist andersom. Het uitgestrekte gebied doet dienst als rustpunt en tankstation. Ook overwinterende vogels vinden hier hun voedsel, rust en ruimte. Het nationaal park bedient niet alleen vogels, maar ook vogelspotters op hun wenken. In de fantastische vogelkijkhutten en observatietorens heb je het beste zicht en de meeste kans om bijzondere vogelsoorten in alle rust te bewonderen. 

Waddenzee Unesco Werelderfgoed_Lauwersmeer

Beleef de vogeltrek

Op de grens van water en land is voor veel trekvogels voedsel te vinden. Precies langs deze waterrijke grens van water en land liggen de zes nationale parken: Lauwersmeer, Duinen van Texel, De Biesbosch, Schiermonnikoog, Nieuw Land en Oosterschelde. Op deze iconische plekken in de Nederlandse natuur zijn tijdens de vogeltrek heel veel van deze vogels te zien. Samen vertellen de gebieden het verhaal van de vogeltrek, waarbij elk gebied inzoomt op een eigen icoonsoort. Ontdek hieronder waar en wanneer je de vogels spot.

Van zee- naar zoetwatergebied

De schelpen op de wandelpaden verraden dat Nationaal Park Lauwersmeer er niet altijd zo heeft bijgelegen. Het was in vroegere tijden een binnenzee. Deze Lauwerszee werd in mei 1969 volledig afgesloten om Nederland te beschermen tegen hoogwater en overstromingen. Vandaag de dag plukken we daar nog steeds de vruchten van. Net als van het besluit om de natuur hier haar gang te laten gaan. Het blijft uniek, je loopt en fietst over de bodem van een voormalige zee.

Waddenzee Werelderfgoed - Dark Sky Park duinen
Foto: Marketing Groningen

Stap de duisternis in

Durf jij het aan, ronddwalen in de nacht? In Dark Sky Park Lauwersmeer ben je niet alleen overdag maar ook 's nachts welkom om op ontdekking te gaan. Ver weg van kunstmatige lichtbronnen is het hier zo donker, dat je zintuigen op scherp staan en je juist alles ziet. Stap de duisternis in en ervaar het zelf. Terwijl ver boven je hoofd de sterren fonkelen, ritselen voor, achter en naast je de nachtdieren door het gras. Ze komen uit hun schuilplaats omdat ze zich veilig voelen of op jacht moeten. Sommige plantensoorten zijn zelfs afhankelijk van nachtdieren zoals de nachtvlinder. Daar zijn al meer dan 1000 soorten van gezien.  

Volop waterpret

Een groot deel van Nationaal Park Lauwersmeer bestaat uit water. Dat betekent volop ruimte voor de natuur, maar ook voor vertier. Neem op een warme zomerdag een duik in het heerlijke, frisse water van het Lauwersmeer en geniet van je welverdiende rust op een van de recreatiestranden rondom Lauwersoog. Of gooi je hengel uit op een van de visplaatsen langs de oever en kijk of de brasems, blankvoorns en windes zin hebben om te happen. Jij waarschijnlijk wel aan het einde van de dag! Sluit het toepasselijk af met lekkere verse vis in een van de visrestaurants in de haven.
 

Alle hoogtepunten op een rij

Ga op pad met de boswachter, struin door ongerepte natuur of neem een duik in het verleden.


Sterren tellen in Dark Sky Park Lauwersmeer

Oneindig veel vogels spotten