Nationaal Park Drents-Friese Wold - Karin Broekhuijsen
Foto: Karin Broekhuijsen

Nationaal Park Drents-Friese Wold

Grenzeloze schoonheid

Op de grens van Zuidwest Drenthe en Zuidoost Friesland ligt een groots natuurgebied: Nationaal Park Drents-Friese Wold. In dit zesduizend hectare grote gebied krijgt de ongerepte natuur steeds meer ruimte. En struin je afwisselend door eindeloze bossen, heide, stuifzandgebieden en beekdalgraslanden. Maar vergeet niet dat hier ook al meer dan 3000 jaar mensen wonen en leven. Ga op zoek naar de sporen van hunebedbouwers, kleine raatakkers van de eerste landbouwers, grafheuvels of het oorlogsverleden.

Ruimte voor jezelf

Zonder alledaagse drukte is er ruimte om aandacht te hebben voor jezelf. De Weldadige Natuur zorgt voor een intense ervaring die je kan ondergaan op een manier die jou past. Van ontspanning door je te dompelen in de robuuste natuur tot inspiratie door je te laten intrigeren door de verhalen en cultuurhistorie van de karakteristieke brinkdorpen. Of juist de luxe van een van de kwalitatieve horeca gelegenheden die producten en recepten uit de streek serveren.

(Ver)dwalen door de natuur

In het hart van Nationaal Park Drents-Friese Wold vind je bijna geen gemarkeerde routes. Hier laat je je volledig leiden door de natuur, zodat je deze optimaal ervaart. Je kunt hier verdwalen in de pure pracht van het park. Kijk er dan ook niet gek van op als je plots oog in oog komt te staan met een dier. Spannend! Blijf je liever op de gebaande paden? Kies dan voor een gemarkeerde route vanaf de parkeerplaatsen aan de randen van het park of boek een excursie met de boswachter.

Plonzen

Plonzen in het Canadameer

Wil je de omgeving vanuit het water beleven? Neem ‘s zomers (of ’s winters als je niet om kou geeft) een duik in het Canadameer. Ook wel Aekingermeer genoemd. Het meer vind je aan de weg Canada tussen Appelscha en Wateren. Deze zeer diepe en schone zwemplas, met in het midden een eilandje, ligt in een rustige en bosrijke omgeving. De ruime parkeerplaats en de Kale Duinen liggen op loopafstand.

Duinen zonder zee

Het Aekingerzand, of de Kale Duinen, is een zeer bijzonder natuurgebied. Hier hebben weer en wind vrij spel. Het zand krijgt volop de ruimte om te stuiven waardoor het landschap continu verandert. Bijzondere soorten zoals de zandhagedis en kommavlinder voelen zich in deze omgeving thuis. Aan de rand van het gebied vind je de Grenspoel, een klein juweel. Een voormalig stuifzandgebied is het Witte Zand bij Diever. Rond het Dieverzand en op de Bosberg zijn in de 20e eeuw bomen aangeplant waardoor het zand niet meer kan stuiven. Je herkent deze voormalige stuifzandgebieden aan de vele heuveltjes waarop de bomen groeien.

Foto: Karin Broekhuijsen

Brinken en beekdalen

Vanaf de middeleeuwen ontstond een landschap met kleine esdorpen omgeven door grote arealen heide. Deze esdorpen hebben fraaie en in het toeristenseizoen levendige brinken; een open ruimte in een dorp waar vroeger het vee werd verzameld van een of meerdere boerderijen. De dorpen Diever en Appelscha zijn hiervan goede voorbeelden. 

Kenmerkend voor het nationale park zijn ook de beekdalen van Vledder- en Wapserveense Aa die naar het zuidwesten toe steeds breder worden. Ze groeiden na de ijstijd voor een groot deel dicht met veen, dat zich vervolgens verder uitbreidde over de gronden rond de beekdalen. De beekdalen zelf zijn vaak onbebouwd gebleven, waardoor ze zich in het open landschap duidelijk onderscheiden van de bossen.

Nationaal Park Drents-Friese Wold - Karin Broekhuijsen
Foto: Karin Broekhuijsen

Koloniën van Weldadigheid

Combineer je bezoek aan het nationaal park met een kennismaking met de Koloniën van Weldadigheid (Unesco Werelderfgoed) en laat je meenemen in dit pakkende verhaal over armoedebestrijding in Nederland en Vlaanderen. Verwonder je over de buitengewone landschappen en de gebeurtenissen die hier in het verleden hebben plaatsgevonden. 

Een nachtje verblijven in het gebied? Dan is Hotel Grenzeloos in Doldersum een goede keuze. Dit hotel heeft een eigen informatiecentrum over de Koloniën en het park.

Alle hoogtepunten op een rij

Ga op pad met de boswachter, struin door ongerepte natuur of neem een duik in het verleden.


Betoverend uitzicht boven de bomen

Dwalen door donkere bossen tijdens volle maan