Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Waar natuur en kunst samenkomen

Het Nationale Park De Hoge Veluwe kent een afwisselend landschap met naaldbos, loofbos, heide, zandverstuivingen en landbouwgronden. Ook bijzondere cultuurhistorische elementen en markante architectuur kenmerken het gebied. Zo vind je midden in de natuur het door Berlage ontworpen Jachthuis Sint Hubertus. De beeldende kunst in en rond het Kröller-Müller Museum is wereldberoemd. Zowel natuur- als kunstliefhebbers kunnen in het park hun hart ophalen!

Een bijzondere erfenis

Het Nationale Park De Hoge Veluwe is de erfenis van een van de meest prominente stellen in de Nederlandse geschiedenis: Anton en Helene Kröller-Müller. Hij was een enthousiaste jager,  zij een gepassioneerde kunstverzamelaar. Vanaf 1909 kochten ze geleidelijk kavels waardoor Het Nationale Park De Hoge Veluwe ontstond. Ze realiseerden hun droom: natuur en kunst samenbrengen. Nu, meer dan 100 jaar later, genieten we nog steeds van hun erfenis. Van het diverse landschap, de enorme culturele collectie van het Kröller-Müller Museum en het Jachthuis Sint Hubertus.

Op de Witte Fiets

Wie kent ze niet? De Witte Fietsen van Het Nationale Park De Hoge Veluwe! Bezoekers kunnen ze gratis gebruiken om op eigen gelegenheid het landschap te verkennen. Via de ruim 40 kilometer lange fietspaden, kom je langs loof- naald- en gemengde bossen. Het ene moment fiets je over natte en droge heidevelden en het volgende moment door stuifzandlandschappen. Bij de informatiebalie in het Museonder zijn fietsroutes verkrijgbaar. Of laat je leiden door de ANWB-paddenstoelen in het park.

Bezoek het Museonder

Wil jij eens een kijkje onder de grond nemen? Letterlijk en figuurlijk? Dat kan in het Museonder, het eerste ondergrondse museum ter wereld midden in Het Nationale Park De Hoge Veluwe.

Het Museonder geeft een verrassend beeld van alles wat er onder het aardoppervlak leeft, nu en in vroegere tijden. Je ziet er onder andere een compleet wortelstelsel van een 135 jaar oude boom, stenen die hun verhaal van herkomst vertellen en een waterlaboratorium. Maar ook botten van dieren die duizenden jaren geleden in deze omgeving leefden. Het entreekaartje van het park geeft je gratis toegang tot het Museonder.

Alle hoogtepunten op een rij

Ga op pad met de boswachter, struin door ongerepte natuur of neem een duik in het verleden.


Jachthuis Sint Hubertus; een iconisch buitenverblijf met precisie

Op de fiets over de Veluwe