Nationaal Park Veluwezoom
Heuvels en vergezichten
Nergens anders op de Veluwe vind je zoveel heuvels en kun je zo ver kijken als in Nationaal Park Veluwezoom, dat onderdeel uitmaakt van het grote aaneengesloten natuurgebied De Veluwe. In de ongerepte natuur met bossen, heidevelden, zandverstuivingen en landgoederen kun je wilde dieren tegenkomen zoals edelherten en wilde zwijnen. Een fijne startplek voor je bezoek is het bezoekerscentrum in Rheden, ten oosten van Arnhem. Je kunt dit centrum ook goed per trein bereiken.Volop (wilde) dieren
Altijd al een keer op binnenlandse safari willen gaan? In Nationaal Park Veluwezoom is de kans groot dat je wilde dieren spot. Er leven wilde zwijnen, reeën, edelherten en damherten. Ook kun je Schotse hooglanders en IJslandse paarden tegenkomen. Op de heideheuvels bij de Posbank grazen de schapen van de Rhedense schaapskudde. Zij zorgen ervoor dat het gebied niet vergrast. Richt je verrekijker ook eens omhoog. Misschien vliegt er wel een zwarte specht, raaf of nachtzwaluw voorbij.
Fenomenaal uitzicht
Wandel over de toppen en door de dalen van de beroemde heideheuvels bij de Posbank. Voel de hellingen in je kuiten en geniet van het fenomenale uitzicht. In de vroege ochtend of tegen de schemer is de kans groot dat je de herten of wilde zwijnen ziet. Ga al wandelend, fietsend of per paard op ontdekkingstocht en laat je verrassen.
Stuwwallen van voor de ijstijd
In de tijd dat er nog mammoeten voorkwamen, zo’n 200.000 jaar geleden, schoof een ijspakket vanuit Scandinavië grote massa's grond en stenen voor zich uit. Na het smelten van het ijs bleven die als stuwwallen achter. Smeltwater en wind kregen vrij spel en sleten het landschap uit. De stuwwallen raakten bedekt met zand. Het grofste zand kwam terecht op de toppen en hellingen waar het het hardst waaide – nu zie je daar vooral heide, stuifzand en grove dennen. In de luwte vielen de fijne, zogenaamde lössdeeltjes neer. Daar vind je nu de beukenbossen.
Bijdrage van de wolf
De laatste jaren wordt ook de wolf geregeld op de Veluwezoom gespot. Wolven dragen bij aan meer variatie in de natuur. Hoe ze dat doen? Hun prooidieren zoals edelherten, damherten en wilde zwijnen gaan zich anders gedragen. Zij mijden plekken waar ze zich onveilig voelen omdat de wolf daar op de loer kan liggen. Op die plekken krijgen jonge boompjes weer een kans uit te groeien tot woudreuzen. De prooiresten die de wolven achterlaten, bieden kansen voor aaseters als de raaf. De kans dat je wolven ziet is overigens klein, want ze zijn erg schuw.