Nationaal Park Schiermonnikoog
Van oerlandschap naar natuur- en vogelparadijs
Na een boottocht van drie kwartier vanuit de Groningse haven van Lauwersoog kom je in een compleet andere wereld. Rust, ruimte en ongerepte landschappen; dat is Schiermonnikoog. Op dit prachtige door zeestromen, wind en stuivend zand gevormde eiland vind je een grote variatie aan planten en dieren. Vanwege de bijzondere natuur bestaat bijna het hele eiland sinds 1989 uit nationaal park. Vooral rustzoekers en vogelliefhebbers komen er graag. Het eiland is autoluw, ontdek daarom fietsend of wandelend de mooiste plekken van Nationaal Park Schiermonnikoog: het wad, het Noordzeestrand, de kwelder, de duinen en het bos.Grote diversiteit in Nederlandse flora
De duinen op Schiermonnikoog strekken zich uit over een groot deel van de westelijke helft van het eiland. De duinen zijn bijzonder want ze bevatten meer kalk dan de duinen op andere eilanden. Daardoor groeien er markante planten, zoals duindoorn en meidoorn. Ook vind je er bijzondere duinvalleien, op Schiermonnikoog gloppen genoemd. Planten die houden van vochtige, kalkrijke valleien groeien hier dus in overvloed. Denk aan orchideeën, parnassia en het strandduizendguldenkruid. Het gevolg? De helft van alle planten en bloemen uit de Nederlandse flora is op dit Waddeneiland te vinden.
Boeken bij het Baken
Bij Het Baken boek je excursies, activiteiten en accommodaties. Je kunt er ook terecht voor informatie over de rijke cultuurhistorie, bezienswaardigheden en flora en fauna van Nationaal Park Schiermonnikoog. En uiteraard ook voor wandel- en fietsroutes zodat je het eiland op eigen houtje kunt ontdekken.
De beste vogelhotspots
De overweldigende natuur trekt ook vele vogels aan. Jaarlijks houden duizenden trekvogels en ganzen een pauze op de kwelders en in de polders van Schiermonnikoog, om kracht op te doen voor hun lange trek. Lepelaars, bergeenden en blauwe kiekendieven broeden er.
Waar je dit kunt aanschouwen? De beste plek om de vogels te observeren, is de Westerplas. Vroeger heette dit gebied de Westerkwelder en had de zee er vrij spel. In 1964 werd de kwelder ingedijkt waardoor deze onbereikbaar werd voor zeewater. Nu is de Westerplas het belangrijkste zoetwatergebied van het eiland. Een vogelkijkhut biedt zicht over dit natuurgebied. Kijk goed tussen het riet, want vogels verschuilen zich hier graag in.
Richting de oostkant van het eiland liggen de Kobbeduinen. Vanaf deze plek is de kwelder van Schiermonnikoog goed te overzien. In de winter een ongerept stuk natuur dat volstroomt met water tijdens storm en vloed. In het voorjaar daarentegen een vruchtbare broedplaats voor vogels als de lepelaar.
Let op: wandelen in de kwelder kan alleen buiten het broedseizoen. Vergeet je verrekijker niet!
Beleef de vogeltrek
Op de grens van water en land is voor veel trekvogels voedsel te vinden. Precies langs deze waterrijke grens van water en land liggen de zes nationale parken: Lauwersmeer, Duinen van Texel, De Biesbosch, Schiermonnikoog, Nieuw Land en Oosterschelde. Op deze iconische plekken in de Nederlandse natuur zijn tijdens de vogeltrek heel veel van deze vogels te zien. Samen vertellen de gebieden het verhaal van de vogeltrek, waarbij elk gebied inzoomt op een eigen icoonsoort. Ontdek hieronder waar en wanneer je de vogels spot.
Cynthia Borras Boswachter“De ongerepte natuur, de ruimte om je heen, hoe de wolken samenpakken boven de kwelder en de geur van de zee. Dat vind ik zo heerlijk aan Schiermonnikoog!”
Wadlopen; een unieke ervaring
Ben je op zoek naar een onvergetelijke beleving, dan is wadlopen een must-do. Bij laag water duurt de tocht naar het eiland zo’n drie uur. Meestal gaat de motorboot eerst vanaf Lauwersoog naar de zandbank Brakzand, waarvandaan het nog ongeveer 10 kilometer wadlopen is. Verschillende organisaties bieden wadlopen aan, het hele jaar rond.
Neerploffen bij een strandpaviljoen
Na een flinke wandel- of fietstocht even bijkomen met een hapje en/of drankje op het strand? Ga dan eens naar Paviljoen Paal 3 of Strandpaviljoen De Marlijn. Geniet van het mooie uitzicht en snuif de frisse, zilte zeelucht op.