Voet zetten op nieuw land: de Zandmotor

Ten zuiden van Den Haag ligt de Zandmotor. Dit is een Schiereiland van zand dat is aangelegd door de natuur het werk te laten doen. Hoewel de Zandmotor is bedoeld als kustverdediging en een subliem voorbeeld is van bouwen met natuur, is het zandlandschap een paradijs voor rustzoekers, surfers en wandelaars. Een experiment als de Zandmotor is nog niet eerder uitgevoerd, je zet hier dus letterlijk voet op nieuw land.

Het gebied is het gehele jaar toegankelijk voor publiek.

Nationaal Park Hollandse Duinen - Zandmotor
Foto: https://beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat / Joop van Houdt
Nationaal Park Hollandse Duinen - strand

De on-Hollandse leegte ervaren

Een ruige natuur waar je niet snel op uitgekeken raakt. Door de werking van golven, wind en stroming verandert de vorm en de grootte van de Zandmotor voortdurend. Het gehele schiereiland is begaanbaar en bij uitstek ideaal om te genieten van de leegte aan de horizon. Wel wordt aangeraden om het weer en het getij in de gaten te houden, het is niet precies te voorspellen hoe het zand en de stroming zich zullen gedragen.

Nationaal Park Hollandse Duinen - blow kiteschool

Leren kitesurfen in de ondiepe lagune

In de afgeschermde, ondiepe lagune van de Zandmotor vormen vlakwater en een stabiele zeewind de perfecte plek om te leren kitesurfen. Hier heb je alle ruimte en een kans om bij diverse windrichtingen te kitesurfen.   

Naar fossielen zoeken in het zand

Het zand dat in 2011 werd gebruikt om de Zandmotor op te spuiten, werd gehaald van de bodem van de Noordzee. Een deel daarvan is recent afgezet een ander deel is veel ouder. Zo oud dat er zelfs botten van mammoeten in kunnen liggen. Je hebt hier veel kans op een mooie fossiele vondst tussen de schelpen en de keien op de glooiende zandduinen.

Nationaal Park Hollandse Duinen - BondiBeach

Uitgebreid genieten

Bij Bondi Beachclub kun je met de ondergaande zon als decor, uitgebreid genieten van allerlei lekkernijen. Niet geopend tijdens het winterseizoen.

Voet zetten op nieuw land: de Zandmotor