Nationaal Park Dwingelderveld - Karin Broekhuijsen
Foto: Karin Broekhuijsen

Nationaal Park Dwingelderveld

Natte heide vol leven

Een unieke ervaring beleef je in Nationaal Park Dwingelderveld. In dit grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa wisselen lager gelegen slenken en droge zandruggen elkaar af. En dat is zeer bijzonder te noemen. Dit zorgt namelijk voor een enorme variatie in planten en dieren. In de natste delen van het park groeien soorten als dopheide, veenpluis en klokjesgentiaan en broeden vogels als de roodborsttapuit, wulp en boomleeuwerik. Op de droge delen staan onder andere struikheide en muizenoor, een bodembedekker die in de maanden mei en juni citroengele bloemen heeft. Een lust voor het oog!

Ruimte voor natuur

Na een periode van ernstige verdroging, als gevolg van ontginning in de jaren 60, krijgt de natuur sinds 2011 weer alle ruimte. Het dempen van de sloten droeg daar aan bij. Bijvoorbeeld voor de terugkeer van heide en broedende kraanvogels. Door zorgvuldig beheer van akkers en graslanden ontwikkelen inheemse planten en dieren zich goed. Dit kun je vooral zien op de Ruiner- en Anseres en langs de Benderse. Het bezoeken waard dus!

Drentse heideschapen

Wat is dat voor geritsel? Het zijn de Drentse heideschapen! Op de heide zwerven twee kuddes met een herder. Ze horen in dit landschap thuis en houden de heide open. Het vrij kleine Drentse heideschaap staat nog dicht bij de natuur, heeft weinig zorg nodig en kent een hoge mate van zelfredzaamheid. Je herkent ze aan hun imposante horens, die zowel bij de rammen als de ooien voorkomen. Wil je de kans op een ontmoeting met de kudde vergroten? Bezoek de website en ontdek op welk tijdstip je waar moet zijn.

Foto: Karin Broekhuijsen

Sterren zoeken in de duisternis

Wist je dat het Dwingelderveld een van de donkerste en stilste gebieden in Nederland is? Niet voor niets staan hier al meer dan 50 jaar ruimtetelescopen van het Nederlands Instituut voor Radioastronomie. De oudste draaibare radiotelescoop ter wereld in het Dwingelderveld is een Rijksmonument en mag je zeker niet overslaan tijdens een bezoek aan het gebied. Bekijk wel vooraf de openingstijden.

Sterren kijken

Slapen onder de sterren

Wil je voldoende tijd en ruimte hebben voor sterrenkijken? Boek dan een overnachting in een van de sterrenkijk bungalows in Dwingeloo, bijvoorbeeld bij B&B de Ster van Dwingeloo.

Keuterboeren en havezaten

Wie aan Drenthe denkt, denkt vaak ook aan armoede. Maar naast kleine boeren, vind je er ook havezaten: grote hoeves of boerderijen. Deze (restanten van) havezaten hebben luisterrijke namen als Havixhorst, Vledderinge, Huis te Echten, Oldenhave, Ansen, Rheebruggen, Oldengaerde, Batinge en Entinge. De glorietijd van deze havezaten eindigde begin 18e eeuw, toen de elite hun inkomen meer en meer uit handel, nijverheid en bestuursfuncties kregen. Toen later ook het bezit van een havezate geen voorwaarde meer was voor een rol in het provinciale bestuur, verdwenen er nog meer. Een van de weinige die bewaard is gebleven én is gerenoveerd, is de Oldengaerde. Tip: Loop de 9 kilometer lange wandeling rond het landgoed en breng de geschiedenis tot leven.

Beleef Drenthe vanaf de fiets

Het bijzondere Drentse landschap, en zeker het Dwingelderveld, vanaf de fiets ervaren? Stel je eigen route samen via het fietsknooppuntensysteem. Gratis fietsroutes zijn verkrijgbaar bij onder andere bezoekerscentra. Voor de avontuurlijke fietsers is er een echte “berg” in de buurt. Met een gemiddeld stijgingspercentage van 10% en een top op 48 meter hoogte. Hier kun je je benen eens goed op de proef stellen. Lees hier alles over de VAM-berg.

Nationaal Park Dwingelderveld - Karin Broekhuijsen
Foto: Karin Broekhuijsen

De Ster van Dwingeloo

Liever te voet de omgeving verkennen? Voor wandelaars zijn de Dwingeler ommetjes, die allemaal een naam van een planeet dragen, een echte aanrader!

Alle hoogtepunten op een rij

Ga op pad met de boswachter, struin door ongerepte natuur of neem een duik in het verleden.


Fietsen en wandelen over een afvalberg

Schaapjes tellen op de heide