Nationaal Park Nieuw Land - Oostvaardersplassen - audioroute
Foto: Ellen van den Doel

Meesterwerk Nederlands Landschap

Samen brengen we een ode aan het landschap

Het project Meesterwerk Nederlands Landschap neemt je mee op reis naar het verleden, heden én toekomst. Ga mee op ontdekking en ervaar hoe het natuurlijke en cultuurrijke Nederlandse landschap opnieuw de ruimte krijgt. Niet door alles te bevriezen, maar door een zorgvuldig afgewogen ontwikkelstrategie en zorgvuldig beheer. Nieuwe vraagstukken vragen immers om nieuwe oplossingen en daarmee aanpassingen in ons landschap.

Meer dan alleen schoonheid

De zeventiende-eeuwse kunstenaars maakten met hun schilderwerken het Nederlandse landschap wereldberoemd. De schoonheid die zij zagen in het landschap is vereeuwigd. Maar er is meer, meer dan alleen schoonheid. Ons landschap is dynamisch, door de eeuwen heen aldoor veranderd door de invloed van water en de mens. In toenemende mate staan het landschap en de natuur onder druk. De vraag of we ons land, ons landschap, opnieuw moeten inrichten om de veranderingen in het klimaat het hoofd te kunnen bieden is urgent. Wat kunnen we daarbij leren van het verleden, onze omgang met het landschap door de tijd heen?

Zes unieke audioroutes

Stap op de fiets en ga mee op ontdekkingstocht door de Nederlandse nationale parken met de audioroutes van Meesterwerk Nederlands Landschap. Onderweg luister je naar verhalen over de geschiedenis van het landschap en maak je kennis met oude meesters én hedendaagse kunstenaars die hun eigen kijk op het landschap geven. 

Vanaf april verschijnt er iedere maand een nieuwe audioroute op de app Meesterwerk Nederlands Landschap. Deze kun je downloaden via Google Play Store of App Store. In totaal zijn er zes routes, die je de weg wijzen door het Nieuwe Land van de Flevopolder, de zandlandschappen van Drenthe, het veenlandschap van Overijssel, het rivierlandschap van de Biesbosch en het Eiland van Dordrecht. Ook dichtbij de zee, langs de Noordzeekust en het kustlandschap van de wadden kun je de verhalen van prielen, slenken en wandelende duinen al fietsend beluisteren.