Nationaal Park NLDelta - Biesbosch

Over ons

Krachten bundelen

Beleef de Nationale Parken vertelt het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens, zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier.

Duinen, bossen, heide, laagveen, getijdenwater, beekdalen en vennen volgen elkaar op in het Nederlandse landschap. Elk gebied kent een uniek karakter, met zijn eigen planten, dieren en landschappen. In de meeste gevallen met een rijke historie vooraf. Rust en dynamiek gaan hand in hand en versterken elkaar. Op deze site vind je de hoogtepunten van drie nationale parken die hun krachten hebben gebundeld. Het zijn de pareltjes van Waddenzee Unesco Werelderfgoed, Nationaal Park Nieuw Land en Van Gogh Nationaal Park die kleuring geven aan ons verhaal.
 
In 2021 voegen we daar ook unieke verhalen uit andere nationale parken aan toe. Zo brengen we samen een ode aan het Nederlandse landschap. In deze verhalen blijft de grote diversiteit in natuur op korte afstand én de eeuwenoude verbinding tussen mens en natuur het belangrijkst. Maar het landschap als inspiratiebron en spiegel zijn tegelijk ook hele belangrijke verhaalelementen. Sinds mensenheugenis worden schilders, schrijvers en kunstenaars namelijk door het landschap geïnspireerd en houdt het ons een spiegel voor: keuzes uit het verleden hebben invloed op de toekomst.
 
Ga mee op reis naar het verleden, heden én toekomst. Ontdek via audiofietsroutes, kunstprojecten, tentoonstellingen en muziekoptredens hoe het landschap verbonden is met de elementen, maar ook verbinding maakt met anderen én jezelf; want het Nederlandse landschap is ook jouw landschap. Samen brengen we in 2021 en 2022 ode aan het landschap.