Nationaal Park Weerribben-Wieden_Ellen van den Doel
Foto: Ellen van den Doel

Nationaal Park Weerribben-Wieden

Groots en eigenzinnig laagveenmoeras

Nationaal Park Weerribben-Wieden ligt in de Kop van Overijssel en vormt met ruim 10.000 hectare het grootste aaneengesloten laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa. Het is een magisch labyrint van plassen, meren, slootjes, uitgestrekte rietpercelen, bloemrijke hooilanden en mysterieus ogende moerasbossen. Dit unieke leefgebied van de otter en de uiterst zeldzame grote vuurvlinder is ontstaan door de mens én de kracht van de natuur. Er is hier het hele jaar door genoeg te zien en te beleven.

Mozaïek van cultuurhistorie en landschappen

Nationaal Park Weerribben-Wieden raakt je bij elk bezoek. Daar zorgt het mozaïek van cultuurhistorie en landschappen wel voor. Van hoog naar laag, van droog naar nat, van zoet naar zout, van zand naar klei en veen; nergens anders worden de overgangen van Nederland zo duidelijk zichtbaar als hier. Zoek verwondering in wisselende landschappen en de daarmee verbonden cultuur en gewoonten. Ga je mee op ontdekkingsreis om het gebied beter te leren kennen?

Unieke ambachten

Al eeuwenlang zijn riettelers, beroepsvissers en punterbouwers verweven met dit landschap. Riettelers zorgen ervoor dat de waterrijke gebieden van de Weerribben en de Wieden open blijven en dat de rietcultuur blijft bestaan. Beroepsvissers dragen met hun werk bij aan het behoud van een gezonde visstand. Punterbouwers maken al eeuwenlang houten platbodems en punters in het bijzondere vaardorp Giethoorn. Deze schepen zijn geschikt voor recreatief en beroepsgebruik in de natuurgebieden van Nationaal Park Weerribben-Wieden.

Foto: Ellen van den Doel

Weren, ribben en wieden

De in de voorlaatste ijstijd ontstane stuwwallen herken je nog duidelijk in de hoger gelegen delen van het nationaal park. De hoogtes in combinatie met de veel lager gelegen, natte gebieden zijn kenmerkend voor Weerribben-Wieden. Door het afsteken van veen bij turfwinning ontstonden zogenoemde weren. Het veen werd te drogen gelegd op de overgebleven smalle stroken; de ribben. Door de kracht van de natuur werden delen weggeslagen waardoor gebieden onder water kwamen te staan; de wieden. Er is zelfs een verdronken dorp tussen Sint Jansklooster en Giethoorn.

De opmars van de otter

De otter staat in het beeldmerk van Nationaal Park Weerribben-Wieden. Dat is niet toevallig. In 2002 is de otter teruggebracht in de Nederlandse natuur. In de Weerribben, om precies te zijn. De stevige opmars van de otter in Nederland maakt een succesverhaal van het herstel van wetlands en waterkwaliteit. Het zien van een otter in de vrije natuur is een magisch moment, dat je niet snel vergeet.

Alle hoogtepunten op een rij

Ga op pad met de boswachter, struin door ongerepte natuur of neem een duik in het verleden.


Per kano de natuur en cultuur ontdekken

Varen naar het verdronken dorp