Actief genieten in de duinen

Niet bang om een uitdaging aan te gaan? In de natuur is het heerlijk sporten. Zo heb je in Noordwijk een trailrun, met een afstand van 20 kilometer. Het parcours loopt dwars door de natuur van Nationaal Park Hollandse Duinen over zanderige hellingen, langs betonnen bunkers en over smalle, mogelijk modderige, paden. Onderweg heb je kans op een bijzondere ontmoeting met een ree of damhert. Misschien loop jij ze zelfs voorbij…

Met goed hardloopweer. Trailrunning Europe organiseert in het najaar een Hollands Duin Trail wedstrijd.

Nationaal Park Hollandse Duinen - Trailrun over zandduinen

Alleen of samen actief genieten van de natuur

Trotseer op eigen houtje, of met een hardloopmaatje, de zanderige hellingen van de Hollandse Duinen. Door de diversiteit in ondergrond en hoogtemeters is dit parcours ideaal voor een zwaardere hardlooptraining. Een gpx-bestand met een route van 20 kilometer loodst je door het gebied. Je start en eindigt bij Strandtent Beach Break, waar je na je actieve inzet op het gemak kunt opladen en genieten van het zicht op zee.

Nationaal Park Hollandse Duinen - Strandtent Beachbreak

Dorst gekregen van het actief zijn?

Kom voor een echte break naar het surf café van Beach Break. Lekker in de lounge neerploffen of in het zand met een vuurtje wachten tot de zon onder gaat. Nog niet genoeg avontuur beleefd? In deze surflodge kun je ook op kitesurfcursus of naar de surfschool.

Alleen voetstappen achterlaten

Met het credo ‘We respect nature – We create memories – We only leave footprints’ genieten heel veel mensen op een actieve manier van de natuur. Zo houden Trailrunners rekening met andere bezoekers van het natuurgebied en laten een schone omgeving achter. De natuur zelf biedt onderweg wat hulpmiddelen aan, zo kun je wat duindoorn bessen plukken voor voldoende vitamine C. Wel heel zuur om zo te eten en moeilijk om te plukken maar wel ontzettend gezond!

De trailrun leidt deelnemers langs zeldzame plekjes met kans op ontmoetingen met prachtige vogels, een passerende vos of een ree of damhert

Mark Kras Boswachter
Nationaal Park Hollandse Duinen - Kiters op zee
Foto: Blow kiteschool

Spetterende surfspots

Ga je liever de uitdaging aan met de wind en het water? Er zijn meerdere ideale surfspots voor beginnende en gevorderde wave catchers.  

Galopperend door de duinen en over het strand

Er zijn niet alleen looppaden waarover je kunt stuiven, er zijn ook genoeg ruiterpaden in het duin en naar het strand. Galopperen op het zand, met de wind door de haren. Vanaf het paard kun je het Nationaal Park Hollandse Duinen vanuit een heel ander perspectief beleven.

Actief genieten in de duinen