Nationaal Park De Biesbosch

Een zoetwaterparadijs midden in Nederland

In Nationaal Park De Biesbosch draait alles, al meer dan 600 jaar, om leven met de getijden. De grootste verrassing is dat het niet een getijdengebied is met zout, maar met zoet water. De riviereilanden en zand- en slikplaten in Noord-Brabant en Zuid-Holland vormen een dynamisch landschap. Hier vind je zowel de weidsheid van wetlands onder invloed van het getij als een jungle van wilgenvloedbossen.

Waar zoet en zout elkaar raken

Een dergelijk groot zoetwatergetijdengebied als de Biesbosch vind je nergens anders in Europa. Hoe dat kan? De Sliedrechtse Biesbosch staat via de Nieuwe Waterweg in open verbinding met de zee. Tijdens vloed stuwt het opkomende water vanuit zee de zoetwaterafvoer van de rivieren zo’n 50 kilometer het rivierengebied op. Bij eb valt deze druk weg en stroomt het rivierwater weer weg. Dit zorgt voor een getijdenverschil van 70 tot 80 centimeter! Op- en neergaand zoet water op dit niveau is op wereldschaal uniek.

De thuisbasis voor de bever, ijsvogel, vis- en zeearend

Vochtig en nat, dat is de Biesbosch in een notendop. Deze overvloed aan water maakt de natuur juist zo bijzonder. Het avontuurlijk doolhof van rivieren, eilandjes met wilgenbossen en grillige kreken met glashelder water, creëren optimale omstandigheden voor zowel dieren als planten. Denk aan de bever. Dit dier is hét icoon van het park. Na de herintroductie in 1988 leven er inmiddels circa 300 bevers. Ze leven vaak met zo’n 4 tot 6 bevers bij elkaar, waarbij ze gebruikmaken van meerdere burchten. Grote kans dat je deze bouwwerken tegenkomt! Daarnaast broeden er honderden soorten vogels in het gebied, waaronder de fel gekleurde ijsvogel. En ook de visarend en nog imposantere zeearend zijn vaste bewoners. De Bandijk in de Brabantse Biesbosch is zelfs een van de beste plekken om de zeearend te spotten. Maar het blijft uiteraard een kwestie van geluk (en geduld) hebben.

Waddenzee Unesco Werelderfgoed_Lauwersmeer

Beleef de vogeltrek

Op de grens van water en land is voor veel trekvogels voedsel te vinden. Precies langs deze waterrijke grens van water en land liggen de zes nationale parken: Lauwersmeer, Duinen van Texel, De Biesbosch, Schiermonnikoog, Nieuw Land en Oosterschelde. Op deze iconische plekken in de Nederlandse natuur zijn tijdens de vogeltrek heel veel van deze vogels te zien. Samen vertellen de gebieden het verhaal van de vogeltrek, waarbij elk gebied inzoomt op een eigen icoonsoort. Ontdek hieronder waar en wanneer je de vogels spot.

Ontdek de Biesbosch vanaf het water

Het gebied met de benenwagen of per fiets ontdekken, in Nationaal Park De Biesbosch kan het allemaal. Maar wil je de natte, ruige natuur van dit moeras echt beleven? Ga het water op, in een elektrisch bootje of kano bijvoorbeeld. Geruisloos peddelend door de smalste kreken en bukkend onder lage takken door, kom je oren en ogen te kort. Zeker tijdens de avondschemering. Misschien zie je wel een bever door het water gaan, die de veiligheid van de burcht opzoekt.

Alle hoogtepunten op een rij

Ga op pad met de boswachter, struin door ongerepte natuur of neem een duik in het verleden.


Het Biesbosch MuseumEiland

Trektocht door de Biesbosch