Nationaal Park Leersumseveld
Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Zicht op een rijk verleden

In het grootste bos van de randstad, met uitzicht over een landschap vol rivieren, voel je overal de aanwezigheid van het rijke verleden van ons land. Zelden vind je zo'n aangename afwisseling tussen natuur en cultuur. Het is een eeuwenoud gebied met vele landgoederen, kastelen en buitenplaatsen. Elk met een eigen verhaal. Of je nu op zoek bent naar een ontspannende wandeling in de natuur, een avontuurlijke mountainbiketocht of verdieping in de Nederlandse historie: in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug kan het allemaal.

Een mix van heuvels, dalen en vlaktes

De Heuvelrug is na de Veluwe het grootste bosgebied van Nederland. De heuvels zijn een erfenis uit de een na laatste ijstijd, meer dan 150.000 jaar geleden. Het ijs stuwde zand en stenen op tot een langgerekte stuwwal, die loopt van het Gooimeer bij Huizen tot aan de steile Grebbeberg bij Rhenen. Water en wind boetseerden het landschap verder tot een mix van heuvels, dalen en vlaktes. Het maakt de Utrechtse Heuvelrug tot een aardkundig bijzonder en waardevol gebied. 

Honderden buitenplaatsen middenin de natuur

Vanaf de 17e en vooral vanaf de 19e eeuw werden honderden buitenplaatsen gebouwd. Elk met hun eigen geschiedenis en identiteit. Ze staan op woeste heide- en zandvelden, in de vroege middeleeuwen ontstaan door bos te kappen voor landbouw en veeteelt. Het ruime en goedkope land was ideaal voor de begeerde landgoederen buiten de stad. Daarnaast vormde de overgang van laag naar hoog de perfecte basis voor de aanleg van bijbehorende romantische landschapstuinen. Dicht bij de stad maar toch midden in de natuur konden de stadsmensen in de zomermaanden genieten van de rust, ruimte, planten en dieren die ze in de stad niet vonden.

Zandgrond verandert in bos

De nieuwe bewoners van de grote stukken land legden tuinen en parken aan. Soms met complete bossen om in te wandelen en jagen. De bossen zorgden voor inkomsten door de verkoop van hout. In de 19e en 20e eeuw kwam de herbebossing op gang.  Hieraan dankt het gebied het bosrijke uiterlijk. Tegenwoordig vind je er loof- en dennenbossen, maar ook adembenemende zandverstuivingen en uitgestrekte heidevelden. Wandel door de bossen en ontdek diersoorten als de ree, das, zandhagedis of zwarte specht. In de herfst vind je in de heuvels veel verschillende paddenstoelen. 

Mountainbikers, zet je schrap!

De hoogteverschillen en de afwisseling van bos, heide en stuifzand maken Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug een feest voor mountainbikers. Er ligt meer dan 95 km aan mountainbikepaden, ondergebracht in negen verschillende routes. Je kunt ze vaak combineren! Volgens de kenners behoren vier van deze routes tot de Top 10 van MTB routes van Nederland.

Alle hoogtepunten op een rij

Ga op pad met de boswachter, struin door ongerepte natuur of neem een duik in het verleden.


Langs het lange lint van de Stichtse Lustwarande

Hiken over de heuvelrug