Nationaal Park Nieuw Land

Mens en natuur bij elkaar brengen

In Nationaal Park Nieuw Land draait alles om de wisselwerking tussen mens en natuur. Hoe deze elkaar aanvullen en elkaar versterken. De mens heeft hier een Nationaal Park laten ontstaan en laten ontwikkelen. Het is, bewust en onbewust, het Nieuw Land zoals je het vandaag de dag kunt ervaren: een waar vogelparadijs waar de mens welkom is en welkom blijft. Het is bovenal een prachtig waterrijk natuurgebied waarin duizenden vogels, kuddes heckrunderen en grazende konikpaarden hun plek hebben gevonden, met de hulp van de mens.

Een nieuw verhaal voor de Nederlandse Zuiderzee

Nieuw Land staat symbool voor de eeuwenlange strijd tegen het water, het bewoonbaar maken van de delta en het wonen op de bodem van de Zuiderzee. Het is een dynamisch verhaal over het ontstaan van nieuwe natuur op een door de mens drooggelegd stuk land.

Dit nationale park ligt meters onder zeeniveau en kent vier deelgebieden: de Oostvaardersplassen, Lepelaarplassen, Marker Wadden en het Markermeer. Waar je ook staat of gaat, de kracht van de natuur en de invloed van de mens ervaar je overal. De aangelegde (vogel)eilanden die nog volop in ontwikkeling zijn, de moerasachtige gebieden en de wetlands; ze veranderen keer op keer door deze interactie tussen mens en natuur. Ecologisch gezien is de dynamiek en de diversiteit in Nieuw Land heel uniek.

Nationaal Park Nieuw Land - Roofvogel vliegt boven het water

De zeearend, terug van weggeweest 

Voor een lange tijd weggebleven, maar tegenwoordig is de Zeearend weer een vaste bewoner van de Nederlandse natuur. De Oostvaardersplassen, één van de deelgebieden van Nationaal Park Nieuw Land, is dé plek waar deze majestueuze roofvogel in 2006 weer neerstreek om een nieuw avontuur te beginnen. Met een spanwijdte tot 2,5 meter is deze verrassend snelle jager een vogel om naar uit te kijken. 

Man-made natuur op de bodem van de zee

De drooglegging van Flevoland ging de boeken in als het grootste waterbouwkundige traject ter wereld. De natuur kreeg vrij spel en de mens bouwde verder met — en voor — de natuur. Een voorbeeld hiervan is de aangelegde eilandengroep Marker Wadden. Gemaakt door de mens om de natuur te herstellen, maar ook om zelf de natuur te beleven. Gaandeweg komen hier dan ook meer voorzieningen voor natuurliefhebbers, watersportliefhebbers en rustzoekers.  

Even bijtanken

Elk jaar strijken blauwborsten, visdieven, lepelaars en andere trekvogels neer in Nieuw Land, nadat ze duizenden kilometers over de Oost-Atlantische trekroute hebben genavigeerd. Niet alleen een prachtig schouwspel deze grote vogeltrek, maar ook internationaal gezien van grote ecologische waarde. 

Bezoek Nationaal Park Nieuw Land

Waddenzee Unesco Werelderfgoed_Lauwersmeer

Beleef de vogeltrek

Op de grens van water en land is voor veel trekvogels voedsel te vinden. Precies langs deze waterrijke grens van water en land liggen de zes nationale parken: Lauwersmeer, Duinen van Texel, De Biesbosch, Schiermonnikoog, Nieuw Land en Oosterschelde. Op deze iconische plekken in de Nederlandse natuur zijn tijdens de vogeltrek heel veel van deze vogels te zien. Samen vertellen de gebieden het verhaal van de vogeltrek, waarbij elk gebied inzoomt op een eigen icoonsoort. Ontdek hieronder waar en wanneer je de vogels spot.

Alle hoogtepunten op een rij

Ga op pad met de boswachter, struin door ongerepte natuur of neem een duik in het verleden.


Op Marker Wadden expeditie

Op fotosafari door de Oostvaardersplassen

De Lepelaarsplassen verkennen