Grenspark Kalmthoutse Heide
Waar grenzen vervagen en stilte overheerst
De natuur denkt of groeit niet in begrenzingen en dat merk je in Grenspark Kalmthoutse Heide. Dit gebied, aan weerszijden van de Belgisch-Nederlandse grens, omvat maar liefst 6.000 hectare. De grote diversiteit in landschap maakt het gebied grenzeloos en eindloos; heide, vennen, bossen, duinen, weilanden en polder wisselen elkaar af. De ecologische en cultuurhistorische waarden zijn groot. Denk aan: de opvallende hoogteverschillen van de Brabantse Wal, de stuifduinen in De Nol of het imposante landgoed met parkbos van Ravenhof en Moretusbos. Bovendien is het gebied officieel een grensoverschrijdend stiltegebied. De weidsheid van de Kalmthoutse Heide vormt al jaar en dag een bron van inspiratie voor kunstenaars. Ook voor jou?Driesterren stiltegebied
Je vindt hier een van de grootste aaneengesloten heidegebieden van Vlaanderen en Nederland. Het Grenspark maakt deel uit van het Natura 2000-netwerk dat in heel Europa de belangrijkste natuurgebieden op duurzame wijze beschermt. Diersoorten als de nachtzwaluw, gladde slang en boomleeuwerik vinden hier hun rust. En dat geldt ook voor mensen. Dit driesterren stiltegebied bezorgt je een prikkelarme en uitermate gezonde beleving; en dat op slechts een half uur rijden van het hectische stedelijke leven. Zodra je het heidegebied in stapt, overvalt de grootse stilte je en hoor je alleen de geluiden van de natuur. Sssssst.
Vervagen van grenzen
Het gebied doet letterlijk en figuurlijk grenzen vervagen. De vele wandel-, fiets- en ruiterroutes kruisen namelijk voortdurend, maar haast onmerkbaar, de Belgisch-Nederlandse grens. De diverse landschappen nodigen uit tot meditatie en bosbaden. Maar ook een flinke wandeltocht door de wilde natuur of een intensieve mountainbikeroute zorgen ervoor dat je je hoofd even helemaal kunt leegmaken en dagelijkse beslommeringen vervagen.
Sporen van een rijke geschiedenis
De landschappen van Grenspark Kalmthoutse Heide dragen de sporen van een rijke geschiedenis. In het verleden dienden ze als toneel voor oorlogen, grensconflicten en verdedigingslinies. De overblijfselen daarvan zie je nog altijd terug in het landschap. In bijvoorbeeld bunkers en loopgraven. Of de dodendraad; een 332 kilometer lange draadversperring die de Duitse bezetters tijdens de Eerste Wereldoorlog aanlegden langs de grens tussen België en Nederland.
Al eeuwenlang werkt en leeft de mens in harmonie met dit landschap. Door heidebeheer, onder andere in de vorm van schapenbegrazing, draagt de mens bij aan het behoud van deze waardevolle omgeving. Daarnaast drukt het voortdurend veranderende klimaat een duidelijke stempel op het gebied, variërend van poolwoestijn tot stuifduinen en hoogteverschillen.
De geologische overgangen in dit gebied maken dat de Kalmthoutse Heide en de Brabantse Wal deel uitmaken van het Vlaams-Nederlandse Geopark Schelde Delta.