De tijd verliezen in vogelgebied Meijendel

Meijendel is het grootste aaneengesloten duingebied van Zuid-Holland. Hier kun je urenlang struinen door de vochtige duinvalleien, open zandvlaktes, grillige waterpartijen en dichte naaldbossen. Met een open toegang tot zee is het strand bij Meijendel een aanrader voor wie van rust houdt. Het bijzondere aan dit natuurgebied is dat er meer dan 250 soorten vogels rondvliegen. Het is een zuiveringsgebied voor zowel geest als het water. Op natuurlijke wijze wordt hier water gezuiverd tot heerlijk drinkwater voor bijna een miljoen consumenten in de regio. Je kunt hier op een lenteavond in stereo genieten met de uitbundige zang van de nachtegaal als ‘soundtrack’ op de achtergrond.

In welk seizoen je het gebied ook bezoekt, er zijn altijd mooie taferelen in Meijendel te ontdekken.

Nationaal Park Hollandse Duinen - Meijdenel

Luisteren naar de koning van de Europese zangvogels

Meijendel behoort tot de top tien van meest vogelrijke natuurgebieden van Nederland. De uitbundigste zanger van allemaal, de nachtegaal, arriveert pas als de bomen en struiken goed in het jonge blad staan. De beschutte duinnatuur van Meijendel is de favoriet van deze fameuze zanger. Vanaf half april arriveert de nachtegaal in Nederland en begint het hartstochtelijke gezang. Dit is de uitgelezen plek om de koning van de Europese zangvogels te horen zingen.

Nationaal Park Hollandse Duinen - Opgezette vogels in De Tapuit Dunea

Een perfecte uitvalsbasis

Bezoekerscentrum De Tapuit is een perfecte uitvalsbasis voor al je avonturen in Meijendel. Je kunt je oriënteren op een leuke route, meer te weten komen over waterwinning of leuke souvenirs kopen.

Urenlang dwalen over kronkelige paden

 Eigenlijk bestaat Meijendel uit allemaal verschillende mini-landschappen met elk hun eigen flora en fauna. De afwisseling komt door de hoogteverschillen, de invloed van de zee(wind) en het gebruik van het landschap door de mens.

Je kunt er ook zomaar een ontmoeting hebben met konikpaarden of galloway runderen. En dat alles op steenworp afstand van de stad. De tijd verliezen, terwijl je op kronkelige paden loopt, is in deze onvervalste natuur helemaal niet moeilijk. In Meijendel ligt ruim 140 kilometer aan wandel- en fietspaden.  

 

Dorst naar duin, water en meer

Verspreid door het gebied liggen talloze duinmeertjes. Hier zakt voorgezuiverd rivierwater langzaam in de duinbodem. Na weken van natuurlijke filtering wordt het opgepompt en nagezuiverd om het geschikt te maken voor drinkwater.

Nationaal Park Hollandse Duinen - Pannekoeken boerderij Meyendel

Ontspannen en uitspannen

Sluit je bezoek ontspannen af rond de haard van Boerderij Meyendel. Iedereen is welkom, je kunt zelfs je paard bij de achteringang van het restaurant uitspannen. 

Wandelende mensen in de natuur

Achteroverleunen in de duinen

Zuidelijk van Meijendel (dichtbij fietsknooppunt 39) ligt het niet te missen horecapaviljoen ‘Onder de Watertoren’. Dit strak vormgegeven gebouwtje, tegenover de oude watertoren, is een ideale plek om even te pauzeren, naar voorbijgangers te kijken én te genieten van de mooie omgeving.

De tijd verliezen in vogelgebied Meijendel