Nationaal Park Drentsche Aa

Robuust, rijk aan cultuurhistorie en vol verhalen

In de oertijd vormden de ongekende krachten van water, wind en ijs de basis van dit robuuste landschap. De in die tijd gevormde glooiingen én de kabbelende beken in het boerenlandschap typeren het huidige landschap. Mens en natuur vullen dit uitzonderlijk gaaf gebleven stroomgebied samen verder in. Struin over rustige weggetjes langs het water en prehistorische monumenten. Of banjer door de modder en verbaas je telkens weer over de kleuren en geluiden van de natuur, de vogels en in het bijzonder de vlinders en libellen.

Tijd lijkt hier stil te staan

Waar je ook bent in Nationaal Park Drentsche Aa, het landschap ademt een tijdloze historie. Met de meeste prehistorische monumenten van ons land bij elkaar, oude esdorpen en andere (cultuur)historische ontdekkingen is er geen ontkomen aan. Loop over de eeuwenoude karrensporen naar grafheuvels, hunebedden en galgenbergen. En kom los van het dagelijks leven en ga voor even terug naar "oer". 

Zeldzaam en karakteristiek esdorpenlandschap

Nationaal Park Drentsche Aa is het best bewaarde esdorpenlandschap van West-Europa. Een esdorpenlandschap is boven alles een agrarisch cultuurlandschap en bevat een aantal terugkerende onderdelen: het dorp, de es, het beekdal en de velden, bossen en heide. De esdorpen zoals Anloo, Taarlo en Grolloo vormen vanouds de ontginningsbasis van het landschap. Ze liggen vaak op landschappelijke overgangen van nat naar droog. Zo hadden de bewoners makkelijk toegang tot het water voor het vee en tegelijkertijd akkergronden om voedsel op te verbouwen. Meerdere esdorpen beschikken over de status van dorpsgezicht, waarbij de karakteristieke open dorpsstructuur goed is behouden. Ze zijn een bezoek meer dan waard! 

NP Drentsche Aa_Wandel door een openluchtmuseum
Foto: photodigitaal.nl

Wandel door een openluchtmuseum 

Tussen Anloo en Schipborg ligt natuurgebied de Strubben Kniphorstbos. Het is het grootste archeologische monument van Nederland. Al duizenden jaren laten bewoners van dit gebied vele zichtbare sporen achter, zoals hunebedden en grafheuvels. Maar ook minder zichtbare of zelfs onzichtbare sporen vind je tijdens deze wandelroute langs de meest bijzondere plekken in dit "openluchtmuseum". De wandeling is 9 km, maar kan ook ingekort worden tot 5 km.

Aa is een beek

Feitelijk stroomt de beek Drentsche Aa niet door Drenthe, maar door Groningen. Het hele gebied, met vele verschillende beken, wordt het Drentsche Aa gebied genoemd. De beken zelf dragen allemaal een eigen naam, vernoemd naar het dichtstbijzijnde dorp of veld. Toch hoor je het woord beek of beken niet terug in Drenthe. Daar heet een beek geen beek, maar loop, diep, stroom of natuurlijk: Aa. 

Foto: André Brasse

Water is leven

Het uitzonderlijk schone Drentsche Aa water doet al meer dan 140 jaar dienst als drinkwater voor de stad Groningen. De beken vormen de levensaders van het landschap. Door natuur te herstellen en zorgvuldig te beheren kunnen zeldzame planten en diersoorten zich handhaven of terugkeren. Zo kun je hier met wat geluk de otter, bever of kraanvogel spotten. Of de net zo bijzondere rivierprik of zwartblauwe rapunzel, een langlevende voorzomerbloeier.

Nationaal Park Drentsche Aa - uitzicht de Kymmelsberg
Foto: venemama

Uitzicht waar je u tegen zegt 

Drenthe is een van de meest glooiende provincies van ons land. Dat zie je het best vanaf de verschillende uitzichtpunten, ook wel belvedères genoemd. Ze liggen op korte afstand van elkaar en hebben relatief veel hoogteverschil. De bekendste, die ook is vastgelegd op schilderijen, is de Kymmelsberg. De heuvel ligt ten zuiden van het dorp Schipborg aan de Borgweg in de richting van Anloo.

Alle hoogtepunten op een rij

Ga op pad met de boswachter, struin door ongerepte natuur of neem een duik in het verleden.


Spectaculair zicht op natuurontwikkeling

Wandelen met de herders van Balloo