Audioroute Nationaal Park De Weerribben

Wil je al fietsend het verhaal van Nationaal Park De Weerribben-Wieden ontdekken, gezien door de ogen van de schilders van vroeger en hedendaagse fotografen? Download dan de nieuwe app ‘Meesterwerk Nederlands Landschap’ met unieke fietsroutes zoals de audioroute Nationaal Park De Weerribben-Wieden. Deze is circa 38 km lang, waarbij je grotendeels fietst over vrijliggende fietspaden.
A. Mauve Moeras Rijksmuseum
Schweickhard
Patrick Nijhuis Rietsnijden

Route tot 2027 niet in z'n geheel te fietsen

Let op! Vanwege dijkversterkingswerkzaamheden aan de Lauwersmeerdijk is de route tussen knooppunt 5 en 8 en 9 afgesloten. Meer informatie over de werkzaamheden vindt u hier.

Meesterwerk Nederlands Landschap

De audioroute Nationaal Park De Weerribben-Wieden is de vierde uit de serie Meesterwerk Nederlands Landschap, die ontwikkeld is voor het themajaar Ode aan het Landschap. Je kunt de app downloaden in de Google Play Store of App Store. Komende maand volgt er nog een audioroute, met een ander nationaal park in de hoofdrol. Op deze wijze zetten we de Nederlandse nationale parken dit jaar extra in de schijnwerpers. Zowel de schoonheid als de hedendaagse vraagstukken over beheer en ontwikkeling komen aan bod tijdens deze bijzondere fietsroutes.

De route

Ga je mee naar dit waterrijke land van weren en ribben, van weiden en rietvelden, van kades kolken en dijken?

Deze fietsroute voert je van Ossenzijl, naar Baarlo, Blankenham en Kuinre. Je volgt een route van fietsknooppunten die zo’n 38 kilometer lang is en waarbij je bijna overal over vrijliggende fietspaden rijdt.

De Weerribben vormt samen met De Wieden het grootste laagveengebied van West-Europa. Kenmerkend voor dit gebied zijn de meren en plassen met krabbenscheer en fonteinkruiden, trilvenen en moerassen. Je vindt er blauwgraslanden, grote rietvelden en moerasbossen om te ontdekken. Door de verscheidenheid aan natuur leven er veel zeldzame planten en dieren, zoals de grote vuurvlinder die nergens anders ter wereld voorkomt. Een verrekijker is dus zeker een aanrader!  

Maak kennis met dit natte veenlandschap door de ogen van onder andere de schilders Anton Mauve, Paul Gabriel en Vincent van Gogh en hedendaagse fotografen als Patrick Nijhuis en Han Singels.

Ga jij ook al fietsend op ontdekking door de Weerribben? 
 

Bekijk hier de routekaart met fietsknooppunten.

Meesterwerk Nederlands Landschap is ontwikkeld voor het themajaar Ode aan het Landschap. Lees hier het verantwoordingsdocument van audioroute Nationaal Park De Weerribben-Wieden. 

Audioroute Nationaal Park De Weerribben