Audioroute Nationaal Park De Biesbosch

Wil je al fietsend de Biesbosch ontdekken, gezien door de ogen van de schilders van vroeger en hedendaagse fotografen? Download dan de nieuwe app ‘Meesterwerk Nederlands Landschap’ met unieke fietsroutes zoals de audioroute Nationaal Park De Biesbosch. Deze audiotour bestaat uit twee routes door de Biesbosch, één van 25 km en één van 30 km lang, waarbij je grotendeels fietst over vrijliggende fietspaden.
Nationaal Park NLDelta - Biesbosch Museum - Antonette
Nationaal Park NLDelta - Biesbosch - Antonette

Meesterwerk Nederlands Landschap

De audioroute Nationaal Park De Biesbosch is de zesde en laatste uit de serie Meesterwerk Nederlands Landschap, die ontwikkeld is voor het themajaar Ode aan het Landschap. Een jaar waarin we de Nederlandse nationale parken extra in de schijnwerpers zetten. Zowel de schoonheid als de hedendaagse vraagstukken over beheer en ontwikkeling komen aan bod tijdens deze bijzondere fietsroutes. Je kunt de app downloaden in de Google Play Store of App Store.

Nationaal Park De Biesbosch

De Biesbosch vertelt een typisch Nederlands verhaal. Het verhaal van leven onder de zeespiegel, het beschermen tegen water en dat van water maximaal benutten. En dat al meer dan 600 jaar. Je wordt er keer op keer verrast. Door de natuurlijke diversiteit aan landschappen die elkaar binnen korte afstand opvolgen en de combinatie van natuur, stedelijk gebied, cultuur en historie.

Twee routes

Er zijn twee routes; beide routes starten bij het Biesbosch Museumeiland.

De route Nationaal Park De Biesbosch ‘Biesbosch Noord-Brabant’ leidt je vervolgens naar het uiterste puntje van de Deeneplaat, met zicht op het Hollandsch Diep, en terug door de Noordwaard via de natte overloopgebieden naar het MuseumEiland. De route volgt de fietsknooppunten en is ongeveer 30 kilometer lang. Het stuk naar de Deeneplaat fiets je tweemaal, maar is dan ook onvoorstelbaar mooi. Maak kennis met de Brabantse Biesbosch door de ogen van Aelbert Cuyp, Tollens, Thomas van Heck en Willem Maris en een aantal oude en hedendaagse fotografen.

De route Nationaal Park De Biesbosch ‘Biesbosch Zuid-Holland’ brengt je naar het land dat door de jaren heen constant van aanzien is veranderd. Langs dijken en killen, platen en gaten en naar de mooie stad Dordrecht. De route gaat via de pont naar Kop van ’t Land, langs Dubbeldam naar de kade, langs de Merwede en terug over de dijk langs het Wantij. De route volgt de fietsknooppunten en is ongeveer 25 kilometer lang. Maak kennis met het Eiland van Dordrecht en de stad Dordrecht door de ogen van Aelbert Cuyp, van Strij, Aert Schouman en fotografen van toen en nu.

Ga jij ook al fietsend op ontdekking door Nationaal Park De Biesbosch?

 

Bekijk hier de routekaart met fietsknooppunten voor de route 'Biesbosch Noord-Brabant' en bekijk hier de routekaart voor de route 'Biesbosch Zuid-Holland'.

Meesterwerk Nederlands Landschap is ontwikkeld voor het themajaar Ode aan het Landschap. Lees hier het verantwoordingsdocument van audioroute Nationaal Park De Biesbosch route Biesbosch Zuid-Holland en hier het verantwoordingsdocument van Nationaal Park De Biesbosch route Biesbosch Noord-Brabant.

Audioroute Nationaal Park De Biesbosch