Audioroute Nationaal Park Dwingelderveld

Wil je al fietsend het Zuidwesten van Drenthe ontdekken, gezien door de ogen van de schilders van vroeger en hedendaagse fotografen? Download dan de nieuwe app ‘Meesterwerk Nederlands Landschap’ met unieke fietsroutes zoals de audioroute Nationaal Park Dwingelderveld. Deze is circa 40 km lang, waarbij je grotendeels fietst over vrijliggende fietspaden.
Nationaal Park Dwingelderveld - Heide bij Laren, Anton Mauve, 1887
Foto: Anton Mauve (schilder)

Meesterwerk Nederlands Landschap

De audioroute Nationaal Park Dwingelderveld is de vijfde uit de serie Meesterwerk Nederlands Landschap, die ontwikkeld is voor het themajaar Ode aan het Landschap. Je kunt de app downloaden in de Google Play Store of App Store. Komende maand volgt er nog een audioroute, elk met een ander nationaal park in de hoofdrol. Op deze wijze zetten we de Nederlandse nationale parken dit jaar extra in de schijnwerpers. Zowel de schoonheid als de hedendaagse vraagstukken over beheer en ontwikkeling komen aan bod tijdens deze bijzondere fietsroutes.

Nat aaneengesloten heidegebied

Het Nationaal Park Dwingelderveld in Zuidwest-Drenthe is het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa. Natte slenken en droge zandruggen wisselen elkaar af. Dit zorgt voor veel variatie in plantengroei en dierenleven. Twee schaapskudden met herder houden de heide in conditie. Doordat mensen beperkt hebben ingegrepen in dit gebied heeft het Dwingelderveld z'n voedselarme en vochtige karakter kunnen bewaren. Ook die omstandigheden dragen ertoe bij dat je in dit gebied zeldzame en bedreigde planten en dieren kunt tegenkomen. Daarnaast kun je in dit nationaal park van een eindeloze, ongestoorde horizon genieten.

De route

Ga je mee naar dit land van uitersten: door stuifduinen, langs vennen en havezathes, langs dobben en pingo’s en door bossen en heidevelden

Deze fietsroute start bij het bezoekerscentrum in Spier en gaat vervolgens naar Ruinen, Dwingeloo en Lhee. De route volgt de fietsknooppunten en is 39 kilometer lang en loopt bijna overal over vrijliggende fietspaden.

Maak kennis met dit nationale park door de ogen van onder andere de schilders Sientje van Mesdag-van Houten, Carl Blechen, Jan van Goyen, George Hendrik Breitner en Willem Maris.

Ga jij ook al fietsend op ontdekking door Dwingelderveld?

 

Bekijk hier de routekaart met fietsknooppunten.

Meesterwerk Nederlands Landschap is ontwikkeld voor het themajaar Ode aan het Landschap. Lees hier het verantwoordingsdocument van audioroute Nationaal Park Dwingelderveld.

Audioroute Nationaal Park Dwingelderveld