Audioroute Nationaal Park Nieuw Land

Wil je al fietsend het verhaal van Flevoland ontdekken, gezien door de ogen van de zeeschilders van vroeger en hedendaagse fotografen? Download dan de nieuwe app ‘Meesterwerk Nederlands Landschap’ met unieke fietsroutes zoals de audioroute Nieuw Land. Deze is circa 35 km lang, waarbij je grotendeels fietst over vrijliggende fietspaden.
Nationaal Park Nieuw Land - audioroute - Anthony Gormley
Foto: Visit Flevoland
Nationaal Park Nieuw Land

Meesterwerk Nederlands Landschap

De audioroute Nieuw Land is de eerste uit de serie Meesterwerk Nederlands Landschap, die ontwikkeld is voor het themajaar Ode aan het Landschap. Je kunt de app downloaden in de Google Play Store of App Store. De komende maanden volgen er nog vijf audioroutes, elk met een ander nationaal park in de hoofdrol. Op deze wijze zetten we de Nederlandse nationale parken dit jaar extra in de schijnwerpers. Zowel de schoonheid als de hedendaagse vraagstukken over beheer en ontwikkeling komen aan bod tijdens deze bijzondere fietsroutes. 

De route

Al fietsend door Nationaal Park Nieuw Land hoor je meer over de geschiedenis van de Zuiderzee en de IJsselmeerpolders. En dus ook het verhaal van het dreigende water en hoe Nederlanders hebben leren leven met dit krachtige element. De route brengt je over de Knardijk naar de Oostvaardersdijk aan het Markermeer en door de groenzones van Lelystad naar Hollands Hout in de Oostvaardersplassen. Laat je onderweg verrassen door het verhaal van de prielen en slenken, kade en klink, nieuwe polders en vergane schepen.

De route start bij het Buitencentrum Oostvaardersplassen aan Kitsweg 1 in Lelystad. Er zijn acht plekken waar je tijdens de route even stopt. Om schilderijen en foto’s in de app te bekijken en meer te weten te komen over onder andere het industrieterrein dat er uiteindelijk niet kwam en hoe vruchtbaar land prachtige natuur werd. Je maakt ook kennis met het piepjonge Flevoland, gezien door de ogen van zeeschilders Bakhuizen en Schotel en hedendaagse fotografen als Ger Dekkers, Wout Berger en Witho Worms. 

Ga jij ook al fietsend op ontdekking door Nationaal Park Nieuw Land en omgeving? 
 

Bekijk hier de routekaart met fietsknooppunten.

Meesterwerk Nederlands Landschap is ontwikkeld voor het themajaar Ode aan het Landschap. Lees hier het verantwoordingsdocument van audioroute Nationaal Park Nieuw Land.