Dommelvaren door Bossche Broek

Nergens in Nederland vind je een natuurgebied dat zo dicht bij een stadscentrum ligt, met alleen de stadswallen als scheiding. We hebben het over natuurgebied Het Bossche Broek, gelegen aan het middeleeuwse ’s-Hertogenbosch. Een moerassige omgeving rijk aan water, rietkragen en gras- en hooilanden. En waar de bijzondere planten specifieke vogelsoorten aantrekken, die je niet zo snel ergens anders tegenkomt.

Het best te bezoeken: het hele jaar door

Van Gogh Nationaal Park - De Dommel stadswal
Van Gogh Nationaal Park - Bossche Broek De Dommel
Van Gogh Nationaal Park - Bossche Broek
Foto: J. van der Perk

Varen van stadswal naar landgoed

Ontdek het gebied al varend over de Dommel, vlak langs de stadswal, richting het prachtige Kasteel Nieuw Herlaer. Stap hier uit de boot om de vijftiende eeuwse traptoren te beklimmen of voor een afwisselende wandeling. Een mooie route door bossen, over oude lanen, langs weilanden en akkers van landgoed Haanwijk. Hier heeft de natuur vrij spel tussen de cultuurhistorie. Laat je verrassen!

Van verdedigingswerk tot weidevogelgebied

‘s-Hertogenbosch dankt veel aan Het Bossche Broek. Vijandelijke middeleeuwse legers konden hierdoor niet dicht bij de stad komen. De Hollanders konden het moerasgebied namelijk onder water laten lopen. Vandaar de legendarische bijnaam voor ‘s Hertogenbosch: Moerasdraak. Tegenwoordig is het vooral één van de belangrijkste weidevogelgebieden van Brabant en een fijne stop voor vogels die Europa over trekken. Je vindt er echte weidevogels zoals de grutto, tureluur en kievit. Maar ook vogelsoorten als de graspieper, blauwborst en roodborsttapuit. Daarnaast vinden ook dassen hun weg in de omgeving. Bezoek je Het Bossche Broek in de vroege ochtend of avond? Dan kun je het geluk hebben reeën te spotten.

Van Gogh Nationaal Park - Museum Romeins Halder

Neem de tijd

Centraal punt van landgoed Haanwijk is het sfeervolle koffie- en theehuis ‘t Haantje. Ga terug in de tijd met het uit 1649 stammende Huis Haanwijk met oude binnenplaats, ommuurde tuin en eeuwenoude bomen. Of duik nog dieper de geschiedenis in bij Museum Romeins Halder in Sint-Michelsgestel en ervaar van dichtbij hoe men vroeger hier leefde en handelde.

Heen en weer

In Het Bossche Broek kun je beekdal de Dommel op verschillende plaatsen oversteken per veerpont. Er is een handbediende kettingveerpont die het natuurgebied verbindt met de Bossche stadswal. Een paar kilometer verderop vind je het Sint-Janspontje dat Olland en Kasteren eeuwenlang verbond met Liempde aan de overkant. Voor kerkgangers of -bewonderaars de kortste verbinding voor een bezoek aan de Sint-Janskapel. Hier ervaar je de Dommel op zijn mooist. Vergeet niet om even stil te staan voor het bord bij het pontje, met de tekst: 'De zin van mijn bestaan, is heen en weer te gaan'. Welke betekenis heeft het voor jou?

Meer vaartochten

Van Gogh Nationaal Park - Bossche Broek fietsers

Cultuur en natuur: een gouden combinatie

De cultuur- én natuurliefhebber kan zijn hart ophalen tijdens de wandelroute van 7,5 kilometer langs bezienswaardigheden in vestingstad 's-Hertogenbosch én Het Bossche Broek.

Kasteel Maurick

Een ideale tussenstop maak je bij Kasteel Maurick. Waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1257, toen de heren van Vught op een verhoogd eiland een woonhuis bouwden. Het kasteel dankt zijn naam aan een lid van familie Maurick, die trouwde met een van de dochters van de eerste bewoners. Rond 1600 hield Maurits van Oranje er kwartier, tegenwoordig geniet je er van een high tea of picknick in de omliggende tuinen of zoek je een plekje in de sfeervolle brasserie of het restaurant.

Lees verder

Dommelvaren door Bossche Broek