Vijf keer wandelen door het leven van Van Gogh
Vincent van Gogh wandelde graag en veel door het Brabantse landschap. Hij kende de omgeving als zijn broekzak en liet zich tijdens zijn wandelingen graag inspireren. Kun jij ook wel wat natuurlijke inspiratie gebruiken en ben je benieuwd naar de meest schilderachtige plekjes in Van Gogh Nationaal Park? Betreed dan één van de vijf Van Gogh wandelroutes. Doorkruis het landschap waar Vincent opgroeide en waar zijn werk tot stand kwam. Dompel je in alle rust onder en neem onderweg voldoende tijd om locaties te bezoeken die onderdeel uitmaakten van zijn leven.
Het hele jaar door
De wandelroutes vertrekken vanuit Zundert (8 km), Etten-Leur (14 km) en Nuenen (10 km) en eind 2022 ook vanuit Helvoirt en Tilburg. Je volgt hierbij de bekende wandelknooppunten.
Bewandel Vincents geboortegrond in Zundert
Vanaf zijn geboortedorp Zundert passeer je plekken waar Van Gogh als kind al wandelde met zijn ouders, broertjes en zusjes. Waar hij speelde met beestjes en zijn eerste tekeningetjes maakte. Waar hij fantaseerde en droomde. Over later, over wat hij wilde worden. Maar naast een kijkje in het verleden, kun je je blik ook richten op het huidige landschap. Waar in Van Goghs tijd uitgestrekte roggevelden lagen, bloeit nu een nieuw parkachtig gebied op, waarvan de straatnamen je herinneren aan Van Goghs schetsen en schilderijen.
Vincent van GoghHuis
Het Vincent van GoghHuis brengt je nog iets dichter bij het leven van Vincent. Je komt er bijvoorbeeld meer te weten over de Zundertse periode van de schilder, maar treft er ook tijdelijke exposities van moderne en hedendaagse kunstenaars die door Van Gogh zijn geïnspireerd.
Toevluchtsoord Etten-Leur
Etten-Leur is het dorp waar Vincent van Gogh regelmatig zijn toevlucht zocht. Zijn familie woonde er van 1875 tot 1882 en hij kwam er vooral om te genieten van de gezelligheid en om lange natuurwandelingen in de omgeving te maken. Op zijn 27ste startte hij in het bijgebouwtje van de pastorie een atelier om echt aan de slag te gaan als kunstenaar. Een droom die werkelijkheid werd? Hij volgde zijn hart.
Deze route voert je door natuurgebied de Pannenhoef. De Van Gogh Monumenten in het centrum van Etten-Leur (bezienswaardigheid 11 t/m 16) kom je daarom niet tegen. Maar zijn ook zeker de moeite waard.
Productieve jaren in Nuenen
In Nuenen komt het verleden van Van Gogh helemaal tot leven. Het is de plek met de meeste gebouwen, beelden en landschappen die een directe relatie hebben met het tijdperk waarin de kunstenaar zich hier bewoog. Dat is niet vreemd want hij woonde en werkte er van 1883 tot 1885. In deze productieve periode maakte hij bijna een kwart van zijn totale oeuvre, waaronder zijn eerste meesterwerk: 'de Aardappeleters'.
Deze route start bij museum Vincentre in Nuenen. Een echte aanrader om te bezoeken. Tijdens de wandeling passeer je natuurgebied Het Nuenens Broek, dat in een meer natuurlijke staat wordt teruggebracht. Daarnaast word je langs oude buurtschappen en het kerkdorp Gerwen geleid, waar Vincent de Sint-Clemenskerk tekende.
Audiowandeling vluchtpunten
Vincent schreef brieven waarin hij in geuren en kleuren vertelde over zijn uitzichten, de mensen die hij ontmoette en zijn ontwikkelingen als schilder. De audiowandeling Vluchtpunten is geïnspireerd op deze brieven. Dus wil je helemaal opgaan in de wereld van Van Gogh, zoek dan in de App Store/Google Play Store ‘echoes’ op ‘Vluchtpunten’.
Tilburg; de stad waar Vincent leert tekenen
De eerste tekenlessen krijgt de jonge Van Gogh in 1866 bij meester Huijsmans in Tilburg. Als 13-jarige maakt hij kennis met de stad, die toen zo’n 8.500 inwoners telde. De spoorlijn Tilburg-Breda en het station liggen er net drie jaar. De meeste mensen verdienen hun brood als wever en fabriekswerker. In de directe omgeving van Tilburg bevinden zich het bekenlandschap van de Leij en de Voorste Stroom, met zijn kleine akkers en karakteristieke knotwilgen. Dat is nu nog steeds het geval. Wandel de stad uit, het groen in en ontdek de gezellige Piushaven, uitkijktoren De Nieuwe Herdgang en Landschapspark Moerenburg-Koningshoeven.