Sterrennacht onder je pedalen

Fietsen onder de sterrenhemel klinkt al mooi, maar wat dacht je van fietsen óver de sterrenhemel? Het kan! In Eindhoven, net buiten Nuenen, ligt het Van Gogh-Roosegaarde fietspad.

Het Van Gogh-Roosegaarde fietspad licht op na zonsondergang.

Van Gogh Nationaal Park - Van Gogh Roosegaarde fietspad foto Studio Roosegaarde
  Van Gogh Nationaal Park - Opwettense Watermolen

Fietsen over duizenden fonkelende steentjes

Een uniek fietspad geïnspireerd op een van Vincents’ meesterwerken: De sterrennacht. ’s Avonds fiets je er over duizenden fonkelende steentjes, waardoor het lijkt alsof de sterrennacht onder je pedalen voorbij trekt. Kunstenaar Daan Roosegaarde ontwikkelde in samenwerking met Heijmans een innovatieve technologie, waarbij de steentjes in het asfalt daglicht opslaan en ’s avonds juist licht geven. Een sterk staaltje innovatief design. Een magisch spel van licht en poëzie dat je, na zonsondergang, het beste zelf ervaart.

Locatie en bereikbaarheid

Het Van Gogh-Roosegaarde fietspad ligt in het oostelijk deel van Eindhoven, tussen de Opwettense Watermolen in Nuenen en de Collse Watermolen in Eindhoven.

Auto: parkeergelegenheid op de carpoollocatie bij de kruising van de Wolvendijk en de A270. Openbaar vervoer: bus lijn 6 vanaf Eindhoven Station. Uitstappen halte Koudenhoven, dan nog 600 meter lopen.

Vincents wereld in design

Het fietspad maakt onderdeel uit van de Van Gogh Fietsroute, die de erfgoedlocaties van de wereldberoemde schilder in Brabant verbindt. Hij maakte in het nabijgelegen Nuenen zijn eerste meesterwerk ‘De aardappeleters’ en legde ook de Opwettense Watermolen en de Collse watermolen vast in zijn schilderijen. Toen hij in Nuenen woonde en werkte, wandelde Vincent regelmatig langs de watermolens naar Eindhoven om verf te kopen en schilderles te geven. Het Van Gogh-Roosegaarde Fietspad ligt daar precies tussenin en slaat zo de brug tussen Vincents wereld en hedendaags design en innovatie.

Watermolens aan de Dommel

Deze watermolens, waaronder de Opwettense en de Collse, zijn ook zeker het bezoeken waard. Ze liggen aan de Dommel, één van de twee beekdalen die bepalend zijn voor het landschap in Van Gogh Nationaal Park. Het typerend kleinschalige landschap wordt al sinds de middeleeuwen door boeren bewerkt. Je vindt er vloeiweides, akkers, bossen, knotwilgen en slingerende beekjes en vier watermolens, waarvan je er drie kan bezoeken. De Opwettense watermolen heeft een uitstekend restaurant met een terras aan het water en de Collse en de Genniper watermolens verzorgen interessante rondleidingen en verkopen molenproducten.

Het schilderachtige Nuenens Broek

De Dommel is door de jaren heen al talloze keren overstroomd. Het gebied rondom, dat Nuenens Broek heet, is daarom nat en voedselrijk. Met snelgroeiende populieren en een rijke begroeiing van hazelaars en kersen als resultaat. Vincent van Gogh tekende hier graag en streekzanger Gerard van Maasakkers schreef er het lied ‘Hee gaode mee’, nog steeds één van zijn bekendste liedjes. Je kunt dit schilderachtige en kleinschalige natuurgebied het beste in het voorjaar bezoeken, want dan bloeien speenkruid, bosanemoon en pinksterbloem er volop. Een plaatje om te zien!

Van Gogh Nationaal Park - Van Gogh kerkje, Nuenen

Vincentre in openluchtmuseum Nuenen

Als je toch in de buurt van Nuenen bent neem dan eens een kijkje in museum Vincentre. Hier leer je de schilder op een interactieve manier kennen als persoon en zie je zijn ontwikkeling tot wereldberoemd kunstschilder. Met de Brabantse bevolking en het boerenlandschap als herkenbare inspiratiebronnen. Ook maak je kennis met familie en vrienden van Vincent. Vanaf het Vincentre kun je langs zestien Van Gogh Monumenten in de omgeving wandelen of fietsen, waar audiozuilen je meer vertellen over zijn leven en werk.

Van Gogh in Brabant

Wil je de werken van Van Gogh bewonderen, dat kan alleen in het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch. Daar vind je de vaste tentoonstelling Van Gogh in Brabant. Ook hier krijg je een goed beeld van Vincents leven aan de hand van persoonlijke documenten, foto’s en geanimeerde brieffragmenten. Met bijzondere aandacht voor de thema’s uit zijn Brabantse periode: de landelijke omgeving, het boerenleven en het stilleven.

Sterrennacht onder je pedalen