Fietsen over Brabants bodem

Het boerenland en in het bijzonder de boerderijen in de omgeving Nuenen, inspireerden en fascineerden Vincent van Gogh. Door zijn vele bezoeken aan deze plekken ontwikkelde hij zich tot een ware boerenschilder. “Door op alle uren van den dag voortdurend het boerenleven te zien ben ik er zo ingeraakt dat werkelijk ik aan niets anders haast ooit denk”, schrijft hij in een brief aan Theo van Gogh in april 1885 in Nuenen. Wil jij je ook laten inspireren en fascineren door dit landschap? Kies dan zeker voor deze fietsroute.

Best te bezoeken: het hele jaar door

De Dommel bij Nederwetten - Van Gogh Nationaal Park
Foto: Hans Avontuur

Brabants Bodem vertelt het verhaal van de schoonheid en de waarde van het Brabantse boerenleven, met speciale aandacht voor de producten die hieruit voortkomen. Fiets 40 km door het landschap in Van Gogh Nationaal Park, ontmoet verschillende lokale agrariërs en proef van bijzondere producten die zij verbouwen. 

Trap langs vijf unieke boerenbedrijven

In het Brabantse landschap met slingerende beken, uitgestrekte natuurgebieden en een vitaal boerenland vind je eerlijke en lokale producten. In die zin verschilt het landschap niet zoveel van wat Van Gogh zag. Tijdens de route stop je bij vijf verschillende boerenbedrijven in en rondom Nuenen. Elk bedrijf heeft iets unieks. Bij de een bezoek je een authentieke boerderijwinkel, bij de ander loop je over een boeren-belevenispad. Ook kom je langs plekken die je doen denken aan Vincent Van Gogh. Stap op de stalen ros en ontdek hoe mooi en duurzaam de Brabantse agrarische sector is. En neem meteen iets gezonds, puurs en lekkers mee voor thuis.

Van Gogh Nationaal Park - De Stoerderij | Man en waterbuffel
Foto: De Stoerderij

De Stoerderij

Ze houden van de natte grond, zijn sterk en helpen bij het beheer van gras- en kruidensoorten in de natuur. We hebben het over waterbuffels. In de weilanden rondom Son en Breugel lopen er wel zo’n 100. Boer Arjan maakt op Waterbuffelboerderij De Stoerdrij van de melk mozzarella, roomijs en yoghurt. Ook kun je er mals en eerlijk waterbuffelvlees kopen. 

Wil je naast het bewonderen van de buffels en het proeven van de ambachtelijke producten ook meer weten over de dieren en het bedrijf? Er worden met regelmaat verschillende excursies georganiseerd! Check hun website voor meer informatie en de actuele data.

Meer Van Gogh langs de route

Onderweg passeer je in Nuenen heel wat bezienswaardigheden die een link met Van Gogh hebben. Vergeet niet om hier een stop te maken: 

  • Windkorenmolen De Roosdonck 
  • De populierenlaan met aan het eind een huis; geschilderd door Vincent in de herfst in 1884.
  • Van Gogh-Roosegaarde fietspad 
  • Watermolen van Opwetten
  • Standbeeld Vincent van Gogh
  • De Pastorie 
  • Bronzen beeld De Aardappeleters 
De Hofstad - Wei met koeien
Foto: De Hofstad

De Hofstad

Misschien liep Vincent liep hier wel… Liet hij zijn ogen over de natuur gaan en zag dezelfde boerderij als jij nu. Biologische melkveehouderij De Hofstad ligt hier in Breugel namelijk al bijna 250 jaar. Vandaag de dag beheren Paul en Lia deze boerderij op biologische wijze, met zorg en liefde. Maak gerust een wandelingetje langs het wandelkoeienpad.

Fietsen over Brabants bodem