In de voetsporen van Van Gogh

Een actieve tocht door het schilderachtige Brabant, waarbij je letterlijk in de voetsporen van Van Gogh treedt. Klinkt dat je als muziek in de oren? Volg dan op eigen houtje deze prachtige en sportieve 3-daagse route van zo’n 92km. Te voet, per fiets en in een kano kun je je onderdompelen in de magie van deze wereldberoemde schilder. Je hoeft alleen maar de verkregen informatie te volgen en je komt vanzelf over het bekende oplichtende fietspad van Daan Roosengaarde, de lieflijke rivier de Dommel en bij dromerige B&B’s om te verblijven. Laat je op een actieve manier meevoeren op de kleuren van het landschap.

In de voetsporen van Van Gogh
Watermolen Nuenen
Wandelen over brug Moerputten

De puurheid van het landschap

Daar werd Van Gogh keer op keer door getroffen. De blik die hij op het landschap had, blijft inspireren. En verschillende composities van zijn schilderkunst zijn nog terug te zien in de natuur. Oplettende kijkers kunnen deze spotten tijdens de actieve tocht. Een tocht inclusief twee knusse overnachtingen, twee ontbijtjes, een kanotocht en verschillende prachtige fietsroutes. Voor de echte sportievelingen, die meer willen weten over de natuur en cultuur van Nederland.

Microavontuur in Brabant

Op een eigen of gehuurde fiets start je de tocht in Den Bosch, waar je het gezellige centrum bezoekt. Een uitgelezen plek voor een kopje koffie en de plaatselijke lekkernij: de Bossche Bol. Je vervolgt je route de stad uit, waarna je via het vannengebied bij de Hooidonkse Watermolen uitkomt. Hier kom je voor de keuze te staan: om via het indrukwekkende Kamp Vught of via natuurgebied de Moerputten naar een fijne wandellocatie te fietsen. Nadat je over een fotogenieke spoorbrug en vlonderpad hebt gewandeld, zet je de route per fiets voort richting Nuenen. Daar schilderde Van Gogh een kwart van zijn oeuvre, waaronder De Aardappeleters. Je kunt er een museum bezoeken over de schilder en in het park vind je een bronzen standbeeld van Vincent van Gogh. Tegen de avond stap je weer op de fiets en trap je het beroemde, lichtgevende fietspad van Daan Roosengaarde over, geïnspireerd door het schilderij De Sterrennacht. 

Van Gogh Nationaal Park - Van Gogh kerkje, Nuenen

Vincentre in openluchtmuseum Nuenen

Als je toch in de buurt van Nuenen bent neem dan eens een kijkje in museum Vincentre. Hier leer je de schilder op een interactieve manier kennen als persoon en zie je zijn ontwikkeling tot wereldberoemd kunstschilder. Met de Brabantse bevolking en het boerenlandschap als herkenbare inspiratiebronnen. Ook maak je kennis met familie en vrienden van Vincent. Vanaf het Vincentre kun je langs zestien Van Gogh Monumenten in de omgeving wandelen of fietsen, waar audiozuilen je meer vertellen over zijn leven en werk.

Over water, spoorweg en olifantenpaadjes

Op dag twee fiets je door landelijk gebied naar Sint-Oedenrode. Van daaruit word je naar de kano-locatie gebracht. In een Canadese kano peddel je de meanderende Dommel over, waar bos en landbouwgebied elkaar afwisselen. Met een beetje geluk spot je onderweg nog een ijsvogel! Terug in Sint-Oedenrode vervolg je je tocht naar het lieflijke Liempde, waar je kunt kiezen voor een overnachting in een B&B of trekkershut. Van daaruit kun je die avond en/of de volgende ochtend nog prachtig wandelen naar het Sint-Janspontje, het Duits lijntje (spoorweg) of door natuurgebied De Geelders. Deze laatste dag reis je weer naar Den Bosch, passeer je nog het authentieke Dommeldal en alweer zo’n prachtig natuurgebied: Bossche Broek. 

In de voetsporen van Van Gogh