A Taste of Van Gogh

A Taste of Van Gogh is een fietsroute die je meeneemt door de landelijke omgeving waar Vincent zo door werd geïnspireerd. De 70 kilometer lange route start in Etten-Leur, de plek waar Vincent in 1881 tijdelijk werkte en woonde bij zijn ouders. Stap op de fiets en ontdek de plekken die aan hem herinneren of belangrijk waren in zijn leven. Extra leuk: onderweg kom je meer te weten over de lokale eetcultuur en fiets je langs allerlei adressen voor de aan te raden streekproducten.

Best te bezoeken: het hele jaar door

Van Gogh Nationaal Park - Bossche Broek fietsers
Van Gogh Nationaal Park - Etten-Leur Landgoed De Pannenhoef 2
Van Gogh Nationaal Park - Etten-Leur Landgoed De Pannenhoef

Genieten van én uit de natuur

Bij De Menmoerhoeve draait alles om duurzaamheid en respect voor de omgeving. Op het terras kun je er genieten van mooie lokale producten, veelal uit de eigen groentetuin en fruitgaard. Ook het vlees is van eigen vee. De naam van de hoeve ‘Menmoer’ verwijst naar het gebied dat sinds de 15de eeuw bij het bedrijf hoort. Het was van oorsprong een moerasgebied en ‘Menmoer’ staat voor pad door het moeras. Dit pad loopt langs de boerderij, ook wel hoeve genoemd: voilà een welgekozen naam.

Hei, moeras en een rode zonsondergang

Naast De Menmoerhoeve ligt natuurgebied de Pannenhoef. Dit moet het landschap zijn dat Vincent beschrijft in een van zijn brieven aan zijn broer Theo. Hij heeft het daarin over hei, moeras en een rode zonsondergang achter het masthout.

Foto: Femke Nouws

Nu vind je in de Pannenhoef bos, vennen, lanen, beken en bloemrijke weilanden, maar van de 14e tot de 17e eeuw zag het er heel anders uit. Toen werd er turf gewonnen, als brandstof voor huishoudens en brouwerijen. Er staan acht zogeheten ‘veenpalen’ in het landschap, ze verwijzen naar de dikte van het veenpakket destijds en vertellen de geschiedenis van de turfwinning. Met het herstel van 11 oorspronkelijke vennen zijn ook zeldzame planten terug gekomen, zoals het heidekartelblad en moerashertshooi. Ook amfibieën als de poel- en heikikker hebben er weer hun thuis van gemaakt.

Van Gogh Nationaal park - audiozuil Zwarte Schuur (Pierre van Damme)
Foto: Pierre van Damme

De Zwarte Schuur

In de Pannenhoef ligt buitenlokaal De Zwarte Schuur, een ideaal startpunt voor een wandeling of fietstocht door de omgeving. Bezoek de expositie over de cultuurhistorie en de flora en fauna van het natuurgebied. Of bekijk een van de natuurfilms. Naast De Zwarte Schuur staat het bakhuisje. Je ruikt hier regelmatig de geur van heerlijk vers gebakken brood.

Op bezoek bij de trappistenbrouwerij

Zundert is één van de twee plaatsen in Nederland waar echt trappistenbier wordt gebrouwen, namelijk bij trappistenbrouwerij De Kievit. Best bijzonder, want wereldwijd mogen maar 12 brouwende trappistenkloosters het logo ‘Authentiek Trappisten Product’ voeren. Monniken brouwen hier al sinds vroeger tijden bier om in hun levensonderhoud te voorzien en personen in nood te kunnen steunen. Ze maken een gelimiteerde productie van twee bieren: Zundert Trappist 8 en Zundert Trappist 10. Beide te koop in de abdijwinkel.

Van Gogh Nationaal Park - asperges

Het Witte goud

In april, mei en juni stop je voor de ‘Koningin der groente’ bij Wijn en Aspergeboerderij De Santspuy in Etten-Leur. De asperges worden in deze drie maanden dagelijks vers gestoken. Verser kan bijna niet. Koop ze daarom, naast andere streekproducten, hier in de boerderijwinkel. Op aanvraag zijn ook excursies en rondleidingen mogelijk.

Door de ogen van...

Bezoek ook de Oude Buisse Heide bij Zundert. Hier wandelde Vincent van Gogh als domineeskind met zijn familie en vond hij inspiratie. Ook beeldend kunstenaar Richard Roland Horst en zijn vrouw Henriette, schrijfster en politica, vonden hier rust en inspiratie. Het is een heerlijk wandelgebied met oude bossen en weilanden, akkers, vennen en boerderijen. Ga voor een van de thematische wandelingen en zie wat ook zij zagen.

A Taste of Van Gogh