Op fotosafari door de Oostvaardersplassen

Op de meest onverwachte plek kan spontaan de mooiste natuur ontstaan. De Oostvaardersplassen zijn daar een duidelijk voorbeeld van. Op de tekentafel bedoeld als industriegebied, nu een groot moerasgebied met rietvlaktes, ruige graslanden en talloze waterplassen. Ga mee op fotosafari en ontdek met eigen ogen hoe duizenden vogels, edelherten en andere grote grazers als heckrunderen en konikpaarden hier allemaal samen leven.

Beleef eind september tot half oktober de bronstijd – de tijd dat edelherten op zoek gaan naar liefde – op een unieke manier tijdens de bronst-safari. Een uitzonderlijke gelegenheid om het schouwspel tussen de herten en de hindes mee te maken.

Heckrunder in Nationaal Park Nieuw Land
Nationaal Park Nieuw Land  - Oostvaardersplassen - paarden
Foto: Ellen van den Doel
Oostvaardersplassen - zonsopkomst
Foto: Ellen van den Doel
Nationaal Park Nieuw Land - Oostvaardersplassen - grasland
Foto: Ellen van den Doel

Man-made natuur onder zeeniveau

In de provincie Flevoland vind je tussen Almere en Lelystad het grootste man-made natuurgebied ter wereld. Het gebied is ontstaan door droogleggen van de Flevopolders en is daarom nog relatief jong. Het oorspronkelijke plan was het realiseren van een industriegebied, maar daar was niet direct behoefte aan dus werd het moerasgebied ingezaaid met riet en vervolgens met rust gelaten. De natuur nam het nieuwe land in bezit en ontwikkelde zich tot man-made natuur in een voormalige binnenzee. 

Luchtfoto Nationaal Park Nieuwland

Startpunt voor een ontdekkingsreis

De Oostvaardersplassen kun je bereiken via twee verschillende toegangspoorten: Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders in Almere en Buitencentrum Oostvaardersplassen in Lelystad. Beiden een perfect startpunt om de Oostvaardersplassen te ontdekken.

Een glimp opvangen van de zeearend

Wie meegaat op fotosafari in het grootste man-made natuurgebied ter wereld kan zowaar een glimp opvangen van de zeldzame zeearend die hier sinds 2006 weer broedt. Of misschien ook van een vindingrijke vos die op klaarlichte dag zijn prooi verschalkt. Het is hoe dan ook een indrukwekkende tocht door een moerasgebied waar duizenden vogels wonen en vele grote grazers het gebied in toom houden. Ervaar hoe ieder seizoen weer zijn eigen dynamiek en verrassende ontwikkelingen kent. 

In de verte turen vanuit een vogeluitkijkpunt

Tijdens de vogeltrek maken tienduizend vogels een korte of lange tussenstop in de Oostvaardersplassen. Om even bij te tanken of een nieuwe generatie groot te brengen. Aanschouw hun zoektocht naar voedsel op afstand, vanaf een van de vele uitkijkpunten.  

Niks missen? 

Trek je stevige stappers aan en ontdek de Oostvaardersplassen te voet. Volg Wandelroute Zeearend (5 km) van Staatsbosbeheer en laat je door het gebied de Driehoek naar observatiehut De Zeearend leiden. Daar heb je ruim 2,5 km vrij zicht over de plassen en misschien spot je hém nog, de vliegende deur!

Liever per fiets langs moerassen, wilg- en vlier savannes en het stijlvolle bezoekerscentrum? Dat kan! En ook deze route (32 km) belooft een prachtig uitzicht. Vanuit de observatiehutten die je passeert kun je namelijk moerasvogels en grote grazers begluren. 

 

Op fotosafari door de Oostvaardersplassen