Wisenten spotten in het Kraansvlak

Sinds 2007 leeft er een kudde wisenten in het Kraansvlak, een afgesloten deel van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Wisenten zijn de grootste, levende landzoogdieren van Europa. Nog niet zo lang geleden waren ze bijna uitgestorven. Nu kun je ze vanaf verschillende plekken spotten. Ga jij mee?

Nationaal Park Zuid-Kennemerland - Wisenten
Nationaal Park Zuid-Kennemerland - meer met klein eilandje

De kudde in het Kraansvlak

24 april 2007 was het zover. Drie wisenten deden hun intrede in het Kraansvlak, een open duingebied tussen Bloemendaal en Zandvoort. Het doel? Ervaring opdoen met begrazing door wisenten in het Nederlandse landschap. Naar de invloed van de wisent op de natuur en het wel en wee van de kudde wordt uitvoerig onderzoek gedaan. De grootte van de kudde wisenten in Kraansvlak wisselt. Soms zijn het er 24 en soms 13. Onderstaande video laat zien hoe de wisenten samenleven in het gebied.

Het beste uitzicht bij het Wisentuitkijkpunt

Vanaf het Wisentuitkijkpunt heb je goed uitzicht op het grootste duinmeer in het Kraansvlak. Op warme zomerdagen brengen de wisenten hier veel tijd door, omdat ze hier kunnen drinken. Vanaf het Nationaal Park Zuid-Kennemerland bezoekerscentrum (ingang Koevlak) loop je in 20 minuten door Middenduin naar dit punt. De 1,7 kilometer wandelroute vind je gemakkelijk terug in Google Maps, maar staat ook goed aangegeven. Wil je liever onder begeleiding de route afleggen? Vanaf het bezoekerscentrum worden regelmatig excursies georganiseerd waarbij de boswachter meewandelt en onderweg uitleg geeft. Je vindt het bezoekerscentrum aan de Zeeweg 2 in Overveen. 

Tip! Strijk na je wandeling neer op het terras van het Duincafé De Kennemerduinen met een heerlijk biologisch assortiment.

Wisentenpad

Je hebt grote kans om wisenten te spotten als je de gele route loopt door het Kraansvlak. De route van circa 3 kilometer is met gele paaltjes gemarkeerd en slingert door het duinlandschap. Je start bij het Duinpieperpad in Zandvoort Noord. Let op: de route is alleen open van 1 september tot en met 1 maart i.v.m. het broedseizoen. 

Weten waar de wisenten zich bevinden wanneer je het gebied bezoekt? Check van tevoren de ‘Waar zijn ze-pagina’.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland - Duinpieperlandjes

Het verhaal van de Duinpieperlandjes

Struin met gids Bram over de duintoppen op zoek naar de authentieke duinpieperlandjes. Bram kent iedere duintop langs het Duinpieperpad op zijn duimpje. In 2,5 uur wandel je richting de verstopte duinpieperlandjes, waar een aantal ras-Zandvoorters jaarlijks hun 'gouwe' oogst telen. Onderweg krijg je allerlei informatie over de lokale flora en fauna in de verschillende seizoenen. Ook hoor je de meest ludieke verhalen over de Zandvoorters en hun boeren verleden.

Wisenten spotten in het Kraansvlak