Schaapjes tellen op de heide

Breng je een bezoek aan Nationaal Park Dwingelderveld? Dan is de kans groot dat je zomaar de schaapskudde Ruinen tegenkomt. Een prachtige ervaring die je terugbrengt naar lang vervlogen tijden. Iedere dag graast de kudde van circa 300 schapen over de heide. Door weer en wind, in de zomer én in de winter.

NP Dwingelderveld - Karin Broekhuijsen
Foto: Karin Broekhuijsen

Ontmoeting bij de schaapskooi

Wil je er zeker van zijn dat je de schaapskudde treft? Zorg dan dat je ‘s middags bij de schaapskooi in Ruinen bent. De herder komt hier met de kudde terug na hun dagelijkse tocht over de heide. De schapen grazen er zowel in de zomer als in de winter. Daardoor vergrast de heide minder. Het ‘snoeien’ van de heidestruikjes zorgt voor een krachtige en gezonde heide. De schaapskooi biedt plek voor circa 450 schapen. De lammetjes verblijven in de naastgelegen oude schaapskooi uit 1949 die geheel is gerenoveerd. 

Loop eens binnen bij de informatieruimte van de schaapskooi. Deze is dagelijks vrij toegankelijk. Je vindt de schaapskooi aan de Benderse te Ruinen.

Drents heideschaap

De schaapskudde bestaat alleen uit het ras ‘Drents heideschaap’. Dit ras wordt al eeuwenlang ingezet voor het begrazen van de heidevelden. De schapen zijn relatief klein en hebben een slank en wendbaar lichaam, lange poten, sterke spieren en stevige pezen rond de gewrichten. Je herkent ze aan de lange, begroeide staart en de horens. Bij de rammen zie je prachtige spiraalvormige horens, die van de ooien zijn vrij recht en naar achteren gebogen.

Op de uitkijk

Sta je te wachten tot de kudde aankomt bij de kooi? Dan kun je op de naastgelegen uitkijktoren zien of de herder en zijn dieren al in aantocht zijn. De uitkijktoren staat op een uitzichtheuvel, die circa drie meter boven het maaiveld ligt. Dit uitkijkpunt is ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers, buggy's, kinderwagens en ander vervoer op wieltjes. Wel zo leuk! De gratis toegankelijke uitkijktoren is zo'n zes meter hoog en biedt een indrukwekkend uitzicht. Zo'n typisch authentiek Drents beeld waarbij de kudde zich verplaatst over de heide vind je nergens.

Nationaal Park Dwingelderveld - Karin Broekhuijsen
Foto: Karin Broekhuijsen

Een tweede kudde op de heide

In Nationaal Park Dwingelderveld grazen twee schaapskuddes. De tweede is schaapskudde Achter ’t Zaand. De bijbehorende schaapskooi staat in Lhee, aan de rand van het nationale park. Van mei tot en met september bepalen het weer en de begrazingsplek de vertrek- en aankomsttijden van de kudde. Deze tijden vind je op het krijtbord bij de schaapskooi, waar de herders ze dagelijks opschrijven.

Schaapjes tellen op de heide