Trektocht door de Biesbosch

De prachtige en onvoorspelbare natuur van de Biesbosch op eigen houtje ontdekken? Deze vijfdaagse trektocht brengt je al wandelend precies waar je moet zijn om niets te missen van dit nationale park en haar omgeving. Een speciale app neemt je mee op ontdekkingsreis langs weelderige wilgenbossen en velden met kleurrijke bloemen, maar ook langs de historische haven van Dordrecht. Houd je verrekijker bij de hand, want misschien kom jij wel oog in oog te staan met een ijsvogel, bever of de imposante zee- of visarend.

Nationaal Park NLDelta - IVN Trektochten Biesbosch
Nationaal Park NLDelta - Biesbosch

All inclusive langs natuur en cultuur

Vijf dagen loop je met je eigen rugzak van hotel naar hotel, want alle accommodaties zijn voor je geregeld. Deze verschillen van een omgebouwd fort tot een safaritent. Ook vier ontbijtjes en lunchpakketten zijn inbegrepen en op dag vier kun je voor het diner aanschuiven. Zo kun jij je focussen op de afwisselende omgeving en volledig opgaan in natuur en cultuur. 

Dwars door de Biesbosch

Per dag leg je tussen de 15 en 20 km af. Je begint in Gorinchem, een sfeervolle vestingstad waar je doorheen loopt richting rivier de Merwede. Daar steek je met het pontje over en volg je het Liniepad richting de Biesbosch. Een verrassende route langs vestigingstadjes, uiterwaarden, molens, bos en uitgestrekt akkerlandschap. De volgende dag trek je, na een stevig ontbijt, de Brabantse Biesbosch in. Onderweg tref je boerderijen op terpen en ontmoet je grote grazers en watervogels. Deze kun je op dag drie nog eens van dichtbij bekijken, want dan heb je vrij en kun je zelf invulling geven aan de dag. Bijvoorbeeld door je wandelschoenen te verruilen voor een fiets of bootje.

Nationaal Park NLDelta - kano - Biesbosch
Foto: Peter Nienkemper

Op eigen houtje door de Biesbosch 

Van april tot en met oktober kun je bij het Biesboschcentrum Dordrecht een elektrische fluisterboot, roeiboot, kano, kajak of sup huren. Zo kun je op eigen houtje de Biesbosch verkennen. Vooraf de route uitstippelen kan, maar je krijgt ook een vaarkaart van het hele gebied mee. Hierop staan ook de fijnste plekjes voor een idyllische picknick of wandeling. 

De Kop van 't Land

Op dag vier van de trektocht mogen de wandelschoenen weer aan en brengt een pontje je naar de Kop van 't Land. Hier loop je door de Nieuwe Dordtse Biesbosch, over een prachtig natuurpad langs rietvelden en grienden. Om vervolgens uit te komen in Dordrecht. Op de laatste dag trek je door de waterrijke natuur van de Hollandse Biesbosch en passeer je het Biesboschcentrum Dordrecht, een aanrader om even binnen te stappen. Uiteindelijk brengt het pad langs de rivier het Wantij je, via de historische haven van Dordrecht, bij het treinstation. Daar eindigt de trektocht door de Biesbosch. 

Nationaal Park NLDelta - Biesbosch Museum we12travel
Foto: Antonette - we12travel

Biesbosch MuseumEiland

In dit museum beleef je hoe er in dit gebied al eeuwenlang wordt omgegaan met uitdagingen en kansen die het water biedt. Niet alleen binnen kun je genieten van een vaste en wisselende collectie kunstwerken, er is ook een buitenmuseum: de Pannekoek. Waar natuur en cultuur opnieuw samenkomen. 

Trektocht door de Biesbosch