Met de boswachter naar de schaapskudde

Met in de hoofdrol: schapen! Zij spelen in de Loonse en Drunense Duinen een belangrijke rol in het open én daardoor gezond houden van de duinen. Je kunt ze samen met de herder en hond ontmoeten tijdens een wandeling met de boswachter. Aanschouw de wisselwerking tussen schapen, herder en hond en zie hoe ze samenwerken om op de juiste plek te komen. Een boeiend gebeuren! Samen met de boswachter wandel je naar de schaapskudde, die zich steeds op een andere plek in het gebied bevindt. Daar aangekomen vertelt de herder je alles over zijn eeuwenoude beroep en de schapen.

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen - Nancy Carels
Foto: Nancy Carels

Fascinerend schouwspel

De schapen die zich voortbewegen onder het bevel van de herder is fascinerend. Een bijzondere belevenis in een fantastisch stuifzandlandschap. Je ervaart van dichtbij hoe de herder en de kudde al decennialang een rol vervullen in de vorming van het landschap van Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen.

Kempisch heideschaap

De kudde Kempische heideschapen zorgt ervoor dat het gebied niet begroeid raakt met struiken en bomen. Daardoor blijft het open en unieke landschap met kenmerkende dier- en plantensoorten behouden. Het Kempische heideschaap is een authentiek Nederlands ras dat goed tegen de droogte kan en makkelijk graast op de schrale heide. Het schaap staat hoog op de benen, is middelgroot en heeft een statige houding.

“Prachtig om het leven van de schaapherder en zijn kudde voor een paar uur mee te maken. Ik werd er heel rustig van. Ook hoorde en zag ik waarom natuurbeheer met schapen ontzettend belangrijk is."

Boswachter José

Goed om te weten

De wandeling met de boswachter start meestal op de parkeerplaats Bosch en Duin, Schoorstraat 50 in Udenhout. Maar niet altijd, want het vertrekpunt hangt af van de plek waar de kudde zich op dat moment in het park bevindt. Andere startplekken zijn De Roestelberg in Kaatsheuvel of de Rustende Jager in Udenhout. Van een afwijkende vertreklocatie word je vooraf op de hoogte gebracht.

Tips:

  • Trek stevige wandelschoenen aan.
  • Stem je kleding af op het weer.
  • Controleer jezelf achteraf altijd op teken.
Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen - Ontmoeting met de herder
Foto: Natuurmonumenten

Logeren bij de schaapskooi

Aan de rand van Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen ligt Recreatiebedrijf De Schaapskooi. Je kunt er kamperen of verblijven in een van de vakantiehuizen of groepsaccommodatie. Een ideale plek voor natuurliefhebbers, rustzoekers, wandelaars, fietsers en mountainbikers. Vanuit je caravan, camper of tent loop je zo het nationaal park in.

Met de boswachter naar de schaapskudde