Trektocht ‘Zout als erfenis’

Pak je rugzak en verrekijker, strik je wandelschoenen of stap op je fiets. Dan ben je helemaal klaar voor een trektocht van enkele dagen door de natuur in het waddengebied. Je doorkruist niet één, maar twee nationale parken. Zo leg je in totaal bijna 100 kilometer af door Nationaal Park Lauwersmeer en Nationaal Park Schiermonnikoog. Beide parken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, door het landschap en het verhaal 'Zout als erfenis'.

Tijdens de vogeltrek in het voor- en najaar

Nationaal Park Schiermonnikoog
Nationaal Park Schiermonnikoog| Nationaal Park Lauwersmeer -  Lauwersoog

Op reis met Hilko

Tijdens de trektocht volg je de reis van Hilko, een jongeman die speurt naar de verhalen van zijn voorouders. Hilko werkt net als de voorgaande generaties op de visafslag, een verkoopplaats voor vis. Hij twijfelt aan zijn roeping. Is dit waar hij moet zijn? De twijfel wordt versterkt door nachtmerries die hem met een onbehaaglijk gevoel achterlaten. Waar komen deze nachtmerries toch vandaan? Volg Hilko tijdens je reis door de twee nationale parken waar hij zoekt naar de betekenis van zijn dromen.

Beleef de betovering van Nationaal Park Lauwersmeer

Je verkent eerst per fiets de omgeving van het Lauwersmeer. In dit vogelparadijs op vroegere zeebodem wisselen prachtige natuur en eeuwige vergezichten elkaar af. En naarmate je verder van de zee verwijderd raakt, kom je op steeds ouder land vol cultuurhistorie. Leer over de visserij door de eeuwen heen in Zoutkamp en breng een bezoek aan het Visserijmuseum. Na het rondje rond het meer, kom je terug bij het wad. Een stukje natuur dat mensen blijft betoveren, met zijn altijd bewegende water, zijn steeds wisselende luchten, kleuren en stemmingen, zijn geuren en geluiden, vogels en schepen.

Ontdek het imposante karakter van Nationaal Park Schiermonnikoog

Vervolgens brengt de boot je vanuit de haven Lauwersoog naar het Waddeneiland Schiermonnikoog. Het eiland is gevormd door sterke zeestromen, straffe winden en stuivend zand. Nog altijd is de natuur hier voortdurend in beweging. Dat ervaar je het beste wandelend door het Nationaal Park Schiermonnikoog. Neem je verrekijker mee voor de mooie vergezichten over het wad. En voor het spotten van bijzondere vogels of een zonnende zeehond op een van de zandbanken voor de kust.

Trektocht ‘Zout als erfenis’