Langs het lange lint van de Stichtse Lustwarande

Op de Utrechtse Heuvelrug, langs de oude weg tussen Utrecht en Arnhem, vind je wel 100 verschillende buitenplaatsen. Dit lint van buitenplaatsen heet Stichtse Lustwarande. Stichts betekent Utrechts en een warande is een ander woord voor wandelpark. Meer dan een derde van deze buitenplaatsen bestaat nog steeds. Je kunt ze vaak niet bezoeken, maar al wandelend krijg je toch een heel goed beeld van het verleden. Verwonder je over de schoonheid én de hoeveelheid van buitenplaatsen.

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug - Huis Doorn
Foto: Ellen van den Doel
Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug - Huis Doorn
Foto: Ellen van den Doel
Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug
Foto: Ellen van den Doel

Uitgestrekt wandelnetwerk

Aan de oostkant van de provincie Utrecht ligt, tussen Driebergen-Zeist en Rhenen, het Stichtse Lustwarande wandelnetwerk. Dit netwerk telt 61 prachtige wandelroutes, variërend van 1 tot 13 km. Deze routes leiden je over onverharde paden, door bossen, heidevelden, langs landgoederen en door Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Je herkent de routes aan de hand van de houten palen met een schuine kop. Iedere route heeft een eigen kleur. 
 

Lees verder

Utrechtse kastelen en buitenplaatsen

Bijna 25 kastelen en landgoederen sieren de regio Utrecht. Waaronder bijvoorbeeld kasteel Groeneveld in Baarn met zijn  wisselende exposities en prachtige parktuin. Ook Slot Zeist vind je er, wat ooit het lustoord was van Willem Adriaan, graaf van Nassau-Odijk en de kleinzoon van prins Maurits. Tegenwoordig een bolwerk van kunst en cultuur. Bezoek een van de exposities of laat je rondleiden door een deskundige gids die je alles over het verleden van deze bijzondere plek vertelt. Welk kasteel ga jij bezoeken? 
 

Lees verder

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug - Kasteel De Hooge Vuursche
Foto: Sepia100

Overnachten als een prins of prinses

In veel van de kastelen of de buitenplaatsen kun je overnachten én heerlijk eten. Voor een echt vorstelijk uitje. Wie wil er nu niet overnachten in Kasteel de Hooge Vuursche in Baarn of hotel Landgoed Zonheuvel in Doorn?

Thuis voor plant en dier

De Utrechtse Heuvelrug is een van de grootste bosgebieden van Nederland. Dankzij uitgekiend natuurbeheer vind je hier een grote variatie aan bomen, struiken en planten. Iets waar verschillende diersoorten van profiteren. Ook de heuvels en uiterwaarden dragen hieraan bij. Reeën, vossen, dassen en zelfs boommarters hebben het bosgebied lief. Heideblauwtjes, maanwaterjuffers, ringslangen en padden geven de voorkeur aan heide en vennen. En wat dacht je van vogels? Meer dan 100 vogelsoorten kiezen voor de Heuvelrug tijdens het broedseizoen. Wil je weten welke? Vergeet dan je verrekijker niet. 

Langs het lange lint van de Stichtse Lustwarande