Trektocht langs de Blauwe Dame

Een meerdaagse trektocht dwars door een 20 miljoen jaar oud Maaslandschap. In vijf dagen wandel je door de langste rivierduinen van Nederland, over prachtige vennen, bloeiende heidevelden en door dichtbegroeide bossen. Onderweg luister je naar audiofragmenten die het verhaal vertellen van de Blauwe Dame, in de volksmond: Mooder Maas (Moeder Maas). Laat je meeslepen door het verhaal én het betoverende landschap van de Maas.

Nationaal Park De Maasduinen_heide.
Nationaal Park Maasduinen - Maas
Nationaal Park De Maasduinen - Maas

De Maas als rode draad

De sporen van de rivier de Maas zie en voel je overal. Het ontstaansverhaal van de rivier de Maas vormt dan ook de rode draad tijdens deze trektocht van ongeveer 100 kilometer. Elke dag beleef je weer een nieuw avontuur. 

De tocht begint in de binnenstad van Venlo, vanwaar je de Maas volgt naar het zuidelijkste puntje van Nationaal Park de Maasduinen. Je loopt langs vennen, over stuifduinen en door bossen en kleinschalig akkerlandschap. Ook loop je een stukje over het Smokkelpad, vlak langs de Duitse grens. Hier werden voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog etenswaren en drank over de grens gesmokkeld. Met roet besmeurde koeien brachten onder andere boter, melk en jenever van de ene naar de andere kant. De wachthuisjes herinneren nog aan die tijd. Nu is het pad vooral een avontuurlijk speelpad voor kinderen. Aan het einde van de dag zie je Mooder Maas weer terug en kun je, net zoals op alle andere dagen, lekker bijkomen in een van de bijzondere accommodaties. 

Natuur en cultuur komen samen

De tweede dag gaat het verhaal van de Maas verder en loop je de eerste én laatste kilometers over de oevers van de lange rivier. Je ontdekt gaandeweg welke rol water en wind hadden bij het ontstaan van Nationaal Park De Maasduinen. Deze dag kom je ook bij Landgoed de Hamert, waar je over de grootste verzameling paraboolduinen van het natuurgebied loopt. Naast deze oude stuivende duinen vind je hier ook vennen, heidevelden, loof- en naaldbossen en het snelstromende Geldernsch-Nierskanaal. Maar er zijn ook verschillende cultuurhistorische bezienswaardigheden, zoals het eeuwenoude vorstengraf en het Monument der Gevallenen. 

Nationaal Park De Maasduinen - paddenstoelen

Opladen tijdens de tocht 

Maak een tussenstop en trakteer jezelf op een lekker stuk appeltaart of pannenkoek bij Jachthut op den Hamer, gelegen aan de rand van Nationaal Park De Maasduinen. Kijk vooraf wel even naar de openingstijden, deze wijken af in het laagseizoen.

Vijf vennen van het Quin

De derde dag dompel je je onder in de natuur rond het Reindersmeer en de Bergerheide. Je ziet dan weinig van de Maas, maar je komt wel veel water tegen in de vorm van meren, vennen en poelen. De dag erna passeer je onder andere het Quin bij Afferden. Prachtige natuur met vennen en heidevelden, geheel omsloten door duinen. Vanaf de duinen is het uitzicht adembenemend. Quin betekent vijfling, in de duinpan liggen dan ook vijf vennen. Veel vogelsoorten voelen zich hier thuis, maar ook grote grazers zoals Schotse Hooglanders en Nederlandse landgeiten zijn hier in hun element. Vergeet niet om de uitkijktoren op de hoogste duin van Nationaal Park Maasduinen te beklimmen. 

Geschiedenisrijke Mookerheide

De Mookerheide was zowel in de Tweede Wereldoorlog als tijdens de Tachtigjarige Oorlog een plek waar werd gevochten. En ook in de 17e eeuw was het een belangrijke plek om de vijand in de gaten te houden. Twee oude verdedigingswerken van die tijd staan er nog steeds en bieden een groots uitzicht. In de bossen eromheen leven verschillende spechtensoorten en ook de opvallend blauw gekleurde boomklever vliegt er rond. Op de heide zingt overdag de roodborsttapuit zijn lied en in de avond laat de nachtzwaluw van zich horen. Reptielen zoals de zandhagedis, gladde slang en hazelworm vind je er ook. De heide is voor velen een ideale leefomgeving. De langharige Schotse hooglanders houden de heide open. Soms worden ze hierbij geholpen door een rondtrekkende schaapskudde. 

Nationaal Park De Maasduinen_Landgoed Mookerheide_landschap

Bezoek Landgoed Mookerheide 

Bezoek het imposante Jachtslot Mookerheide, met omliggende sier- en nutstuinen, een parkbos en een uitgestrekt landgoed. Het jachtslot is in 1904 in art-nouveaustijl gebouwd en sinds kort doet het (weer) dienst als restaurant en eventlocatie. 

Trektocht langs de Blauwe Dame