Te voet het Sallandse oorlogsverleden herinneren
Salland werd in april 1945 bevrijd van de Duitse bezetter en zowel in als rondom Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal herinneren verschillende plekken ons aan de Tweede Wereldoorlog. Het zijn indrukwekkende plekken die je even stil laten staan bij de gebeurtenissen van die tijd. De liberation route van 22 kilometer is een mooi voorbeeld van een wandeling waarbij je langs de meest bijzondere herinneringen komt. Een bijzondere samensmelting van natuur en historie.
Best te bezoeken: Hele jaar door
Verbinding tussen nu en toen
Wanneer je gedurende de wandeling bovenaan de Holterberg terecht komt, vind je één van de meest indrukwekkende herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog: het ereveld ‘De Canadese Begraafplaats Holten’. In deze monumentale omgeving vonden 1394 militairen hun laatste rustplaats. In het naastgelegen informatiecentrum nemen persoonlijke verhalen, anekdotes en foto’s je mee terug in de tijd waarin Noordoost-Nederland werd bevrijd.
Een andere bezienswaardigheid is het Memory Vrijheidsmuseum in Nijverdal. Hier beleef je stap voor stap hoe de periode van 1935-1945 er ongeveer uitzag. Middels levensechte diorama’s ervaar je er met al je zintuigen het oorlogsverleden.Toch is de verbinding met het heden ook sterk aanwezig.
In Holten zijn er het Stevensmonument en de onderduikershut die ons herinneren aan de oorlog en in het speciaal de razzia van 14 oktober 1944, waarbij twee onderduikers en een verzetsstrijder werden omgebracht. Ga bij het Stevensmonument rechtsaf het bospad in, dan vind je na ongeveer 300 meter de onderduikershut. Op deze plek vonden vele mensen in de oorlog beschutting. Een beladen locatie, maar in een prachtige omgeving.
Fiets de vrijheid tegemoet
Fiets de vrijheid tegemoet Naast de eerder genoemde liberation wandelroute van 22 kilometer zijn er ook nog vier verschillende liberation fietsroutes. Op sportieve wijze kun je de route die de geallieerden in Nederland, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, aflegden zelf ontdekken en beleven. Onderweg passeer je luisterstenen en hoor je, naast vogelgezang en het ritselen van blaadjes, verhalen over belangrijke gebeurtenissen tijdens de bevrijding. De betreffende fietsroutes zijn:
- Fietsroute 1: Deventer - Olst - Wijhe (60 kilometer)
- Fietsroute 2: Raalte - Wijhe (55 kilometer)
- Fietsroute 3: Hellendoorn - Rijssen - Holten (45 kilometer)
- Fietsroute 4: Wierden - Twenterand - Hellendoorn (75 kilometer)
Deze vier liberation routes vind je in het routeboekje ‘Beleef de bevrijding in Salland en Twente’. Daarnaast vind je hierin ook indrukwekkende, persoonlijke verhalen, overnachtingsmogelijkheden en horecatips. De routeboekjes zijn verkrijgbaar bij Tourist Info’s en VVV’s in Salland.
De potstal van Schaapskooi Twilhaar
Geen historische plek uit de Tweede Wereldoorlog, maar wel passend bij de geschiedenis van de Sallandse Heuvelrug: de schaapskooi van Twilhaar. Hier worden schapen ingezet om de heide in stand te houden en, net als vroeger, te zorgen voor typische heide producten. Schaapskooi Twilhaar heeft een echte potstal met een vloer die ruim een meter onder het maaiveld ligt. Eeuwenlang verzamelden boeren hierin de schapenmest die ze mengden met heideplaggen. Met dit mengsel maakten ze de zandgrond van hun akkers vruchtbaar.
Van april tot oktober kun je terecht op camping Twilhaar. Kies een plek uit langs de bosrand met zicht op de gezellige kampvuurplaats. Of zet je tent op in één van knusse groene nisjes tussen de bomen en struiken.
Trek het buitenland in met de Liberation Route Europe
De Liberation Route Europe gaat landsgrenzen over en begint bij de stranden van Normandië en loopt via Noord-Brabant, Nijmegen, Arnhem en Overijssel richting Berlijn. Het is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die belangrijke mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt. De route vormt een schakel tussen de belangrijkste regio’s tijdens de opmars van de westelijke geallieerden.