Het Biesbosch MuseumEiland

In het hart van de Biesbosch ligt het Biesbosch MuseumEiland. Dit makkelijk te bereiken eiland clustert allerlei bezienswaardigheden en activiteiten die gekoppeld zijn aan het unieke wetland. Het middelpunt van alles is het Biesbosch Museum, een lust voor het architectonische oog! In en rondom dit milieuvriendelijke en duurzame gebouw kun je ervaren hoe de mens de Biesbosch heeft vormgegeven en er nog altijd zijn brood mee verdient. Maar dat niet alleen, het eiland is een ideaal startpunt voor allerlei tochten en natuur ontmoetingen op het water of op het land. Geen zin in een uitgestippelde route? Sla het off-road-pad in, een diversiteit aan planten en ontelbare watervogels zullen je op dit pad zeker verrassen!

Nationaal Park NLDelta - Biesbosch Museum we12travel
Foto: Antonette - we12travel

Kans op een ondergelopen wandelpad

De Biesbosch is een ruig natuurgebied waar je soms voor onverwachte situaties komt te staan: een droogliggende kreek of een ondergelopen wandelpad. Het water en de getijdenwerking is en blijft een veranderlijke factor en dat maakt het hiken in dit gebied zo avontuurlijk! Sommige routes zijn enkel per boot of kano bereikbaar maar waar je gaat, de Biesbosch is een zeldzaam fenomeen.

Vanaf een piramide het moerasgebied opnemen

Het museum bestaat uit zeven paviljoens met ieder een piramidevormig dak. Het gehele dak is bedekt met gras wat zorgt voor een naadloze samensmelting met de omgeving. Het dak is een ideaal uitkijkpunt. De bewoners, economie, oorlogen, ambachten, en natuurlijk de natuur komen aan bod in multimediale ruimtes van het museum waar alle zintuigen geprikkeld worden. Om het natuurmuseum heen is er ook genoeg te beleven. Zo is er een interactieve Biesbosch maquette met wisselende waterstanden en een traditioneel onderhouden griend, waar je kunt wandelen.

Nationaal Park NLDelta - Minicamping de Witboom

Ruisend riet en zilverreigers voor je tent

De Biesbosch is altijd in beweging. Om dit in alle rust te ervaren is een overnachting op natuurcamping De Witboom een leuke bestemming. Met je tent direct aan het water heb je uitzicht op zilverreigers, grote grazers en mogelijk zelfs de zeearend. En er is niets zo rustgevend als in slaap vallen met het geluid van het ruisende riet!

Het eiland dat eerst geen eiland was

Het MuseumEiland is ontstaan toen de Noordwaard werd ontpolderd. Deze ontpoldering moet overstromingen van rivieren tegengaan en zorgen dat inwoners van de omgeving droge voeten houden. De Noordwaard is een schoolvoorbeeld van natuur gevormd door, het voor Nederland kenmerkende, watermanagement.

Het Biesbosch MuseumEiland