Sterren tellen in Dark Sky Park Lauwersmeer

Ronddwalen in de nacht. Wie durft? Dark Sky Park Lauwersmeer is één van de donkerste plekken op aarde. Nergens anders in Nederland is de duisternis zo donker en de stilte zo stil. Hier kun je in alle rust een nachtelijke wandeling maken met de boswachter, de nachtdieren horen ontwaken en sterren tellen tot je de tel kwijtraakt. Wie uitzonderlijk veel geluk heeft, en op het juiste moment de duisternis trotseert, kan een glimp van het Noorderlicht opvangen. Linksom of rechtsom, je zintuigen worden hier op scherp gezet!

Op een avond met helder weer. Je kunt het hele jaar door een wandeling met een boswachter maken.

Waddenzee Werelderfgoed - dark sky zeearend bij nacht marketing groningen
Foto: Marketing Groningen
Dark Sky Park - Schotse hooglander
Foto: Sjoerd Bracke en Cuno de Bruin
Nationaal Park Lauwersmeer - Zoutkamp

Echte duisternis is zeldzaam

In de Westerse wereld is het bijna nergens meer écht donker. Gelukkig kun je de pikdonkere nacht beleven aan de rand van Waddenzee Werelderfgoed, in het Nationaal Park Lauwersmeer. Hier, in het Dark Sky Park zie je de Melkweg en een duizelingwekkende hoeveelheid sterren.

Ontdek het park in je eentje of sluit aan bij een tocht met de boswachter. Er zijn verschillende routes die je meenemen door het holst van de nacht. Op de uitkijktorens, die speciaal ontworpen zijn om de sterrenhemel te bestuderen, kun je achterover leunen en wegdromen bij de grootsheid van het heelal. Hoeveel sterren tel én herken jij?

Lichtpuntjes in de duisternis

Struinend over het donkerste fietspad van Nederland in de Kollumerwaard kun je genieten van de verlichting van Zoutkamp en de stad Groningen. Een ander prachtig uitzicht vind je vanaf de Strandweg langs de Zoutkamperril. Je kijkt hier uit over het verlichte terrein van de vissershaven. En als je je omdraait zie je de Willem Lodewijk van Nassau Kazerne en de molen van Vierhuizen. Een waar nachtelijk plaatje!

Breng ook eens een bezoekje aan Lauwersoog en ga te voet door de uitgestorven haven, langs het zwarte water. Ook de tochten door het Ballastplaatbos en langs de Nije Faert bij Esonstad leiden je langs het donkere water.

Verder kun je ook aan de Friese kant van het Lauwersmeer de donkerte perfekt ervaren. Start bij Uitkijkpunt Ezumakeeg Noord en loop langs de graslanden en het water. Als je heel goed kijkt, zie je in de verte het licht van de gasvlam van Oostmahorn.

Waddenzee Werelderfgoed - walvis

Maak kennis met duurzame visserij

De meeste recreatieondernemers in Nationaal Park Lauwersmeer zijn uitzonderlijk goed op de hoogte van de bijzonderheden in het gebied en delen graag hun kennis met je. Je herkent ze aan het gevelbordje ‘Gastheer Nationaal Park Lauwersmeer’. Zo kun je bijvoorbeeld bij Visrestaurant 't Ailand kennis maken met de duurzame visserij in de Waddenzee. Volg een workshop, ga mee vissen of dineer in het restaurant, het kan hier allemaal op een duurzame manier!

Een belangrijk duo: de duisternis en de natuur

Nationaal Park Lauwersmeer is voor veel dieren een donker lustoord. Zij komen in het donker uit hun schuil- of slaapplaats om voedsel te vangen of stilletjes rond te lopen. De vleermuis, nachtdier bij uitstek, heeft hier in de winter een uitstekend thuis. In het najaar kun je samen met de boswachter speuren naar vleermuizen. Tijdens de excursie vang je met een speciaal apparaat, de batdetector, signalen op die vleermuizen uitzenden en kun je verschillende soorten onderscheiden. De afwezigheid van kunstlicht is voor deze dieren en de rest van het park van groot belang. Hier kun je, net als de vleermuis, de duisternis koesteren.

Activiteitencentrum Lauwersnest
Foto: Claudia en Clément

Bij het begin beginnen

Het startpunt voor een bezoek aan Nationaal park Lauwersmeer is het Activiteitencentrum Lauwersnest. Hier vind je uiteenlopende informatie over het gebied en kun je de geheimen van de nacht ontrafelen. Met een paar stappen sta je vanaf het Lauwersnest middenin de natuur en zijn er allerlei routes die je kunt volgen. Wees dus niet bang om  het nest te verlaten, er is van alles te zien en te beleven.

Sterren tellen in Dark Sky Park Lauwersmeer