Spectaculair zicht op natuurontwikkeling

Hier, in het Hart van Drenthe, ervaar je echte stilte en voel je je soms alleen op de wereld. Wel is de kans groot dat je vaste bezoekers als de fuut of libelle tegenkomt. Trek het gebied in en kom meer te weten over de rijke geschiedenis en schoonheid van de natuur. Ontdek per fiets, te voet of vanaf de uitkijktoren wat het natuurontwikkelingsgebied Holmers-Halkenbroek en het Grolloërveen te bieden heeft.

Nationaal Park Drentsche Aa - Grolloërveen
Foto: Olha Rohulya
Nationaal Park Drentsche Aa - Grolloërveen
Foto: Ellen van den Doel

Alleen op de wereld

Het Grolloërveen ligt midden in uitgestrekte bossen, tegen het herinneringskamp Westerbork aan. Je kunt er goed wandelen en fietsen, tussen de diverse grote en kleine vennen door. Hier ervaar je ultieme stilte. Het enige wat je misschien hoort zijn de vogels of kikkers die zich bewegen door het gebied. Of je ziet een ree of vos voorbij razen. En wat dacht je van de heikikker, heidelibel, geoorde fuut en adder? Die voelen zich hier helemaal thuis. Adders liggen vooral in het voorjaar langs de randen van het pad heerlijk te zonnen.

Een dag dwalen zonder iemand tegen te komen, waar kan dat nog? Beleef het gevoel alleen te zijn in de natuur.

Kees van Son Boswachter

Langste vlonderpad van Nederland

In het natte Grolloërveen staan stukken natuur regelmatig onder water. Daarom is een groot gedeelte van het wandel- en fietspad een houten vlonderpad. Vanaf dit langste vlonderpad van Nederland heb je een schitterend uitzicht. En hoor je het prachtige geluid van kikkers die een concert laten horen. Wanneer je goed oplet, zie je aan de rechterkant, midden in de bossen, nog een aantal bomkraters uit de Tweede Wereldoorlog. 

Vlak bij het vlonderpad ligt een zwarte tjasker, die herinnert aan vroegere tijden. Deze kleine Friese windmolens werden vroeger gebruikt om veen droog te malen, zodat men er turf kon steken als brandstof. Dorpsbewoners hadden elk een eigen stukje veen. Deze tjasker heeft tot in de jaren vijftig dienstgedaan in een ven bij Rolde. Sinds 1986 staat de molen in het Grolloërveen. Wanneer je verder fietst of loopt zie je dwars door de bossen verschillende keienwegen lopen die stammen uit de jaren ’30 van de vorige eeuw. 
 

Foto: Olha Rohulya
Nationaal Park Drentsche Aa - heidelibelle
Foto: Risto

Veenpluisroute door het Hart van Drenthe 

De veenpluisroute brengt je langs de vennen in het Hart van Drenthe. Je passeert plekken met stil water, waarboven 's zomers libellen zwenken en 's winters bomen in weerspiegelen. De route van 7 kilometer start bij de P-plaats Zandspeelplaats, Blankeveen in Grolloo.
 

Om en door beekdal Holmers-Halkenbroek

Natuurgebied Holmers-Halkenbroek is een van de zuidelijkst gelegen brongebieden van het Drentsche Aa beeksysteem. Een aantal jaren geleden keek je hier uit over een rechte sloot door aardappelland en weilanden. Bij een groot natuurherstelproject is de bovenlaag afgegraven en zijn de meeste sloten gedempt. Tegenwoordig zie je hier onder andere flinke broekbossen, die permanent nat zijn en af en toe plaatselijk overstromen, met veel zwarte els. Op sommige stukken groeit alleen mos. 

Foto: André Brasse

Stijgen naar grote hoogte

Vanuit de lucht beleef je Holmers-Halkenbroek misschien wel op zijn best. Beklim de uitkijktoren en geniet vanaf een hoogte van 14 meter van een indrukwekkend uitzicht over zowel de gebieden Holmers en Halkenbroek als het Grolloërveen. Maar sta ook vooral stil bij de uitkijktoren zelf. Dankzij het bijzondere ontwerp kreeg het bouwwerk in 2006 de houtinnovatieprijs. 

De uitkijktoren kun je alleen wandelend of per fiets bereiken. Auto's verstoren het signaal van de radiosterrenwacht in deze regio en zijn daarom verboden. Vanaf de parkeerplaats bij de T-splitsing Halkenbroeken-Soartendijk in Grolloo wandel je in ongeveer een kwartier naar de uitkijktoren.

Spectaculair zicht op natuurontwikkeling