Hiken over de heuvelrug

Trek je wandelschoenen aan en volg de volledig verzorgde route van de Heuvelrughike, door het oer-Hollandse stuwwallenlandschap van de hele Heuvelrug. De trektocht begint aan de oevers van het Gooimeer in Huizen en eindigt 92 wandelkilometers verder aan de voet van de Grebbeberg, net voorbij Rhenen. Vijf etappes voeren je over onverharde paden en karrensporen langs heidevelden, zandverstuivingen en bossen. Onderweg kom je karakteristieke boerderijen, statige kastelen, sfeervolle dorpjes en landgoederen tegen. Ga een paar dagen helemaal op in de omgeving en de natuur.

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug - Pyramide van Austerlitz
Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug - Leersumse Veld
Foto: Ellen van den Doel
Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug - Huizen

Ontdek de natuur op een hele andere manier

De Heuvelrughike is de enige aaneengesloten wandelroute over de hele Heuvelrug. Je kunt de etappes in zeven dagen lopen of afzonderlijk bewandelen. Alle begin- en eindpunten zijn goed bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. Wel is de route alleen te volgen via de app ‘SNP Routes’, die op veel plekken extra informatie geeft over de natuur. Welke vogels, insecten en planten hier leven en hoe het landschap door de eeuwen heen is gevormd. 

Wie het volledige arrangement boekt zit elke nacht letterlijk onder de pannen en je bagage wordt vervoerd. Zo kun je intens genieten van dit unieke avontuur. 

In de voetsporen van nonnen, prinsessen en andere welgestelden

Tijdens de tweede etappe wandel je door vorstelijke bossen van de Hooge en Lage Vuursche. Een aaneenschakeling van oude landgoederen afgewisseld met productiebossen en oude, natte en lager gelegen veengebieden. Van grafheuvels uit de prehistorie via turf winnende kloosters in de middeleeuwen tot verhalen van welgestelden uit de 19e eeuw. Het is een vorstelijke tocht, waarbij het landschap verschillende periodes uit de geschiedenis met elkaar verbindt. 

In het spoor van de Fransen

Tijdens de derde etappe ga je terug in de tijd. Naar een tijd waarin Napoleons soldaten de heide bij Zeist als basis gebruikten om hun tenten op te slaan. De ruimte en het schone drinkwater maakten deze plek zo aantrekkelijk. In het landschap én in onze maatschappij zie je de sporen van de Fransen nog steeds terug. Zo legden ze bijvoorbeeld de basis voor onze parlementaire democratie. Maar de grootste, zichtbare herinnering is het dorp Austerlitz en de beroemde pyramide gelegen op het hoogste punt van het nationale park. Het monument is in 1804 gebouwd, als eerbetoon aan Napoleon Bonaparte.

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug - Leersumse Veld
Foto: Ellen van den Doel

Bezoek de Pyramide van Austerlitz 

De Pyramide van Austerlitz staat vaak bovenaan de lijst met bekendste bezienswaardigheden in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Wie in is voor een klim kan de pyramide tot aan het begin van de obelisk betreden. Dat is zo’n 33 meter hoog. Het uitzicht is ongeëvenaard! En ook aan de jongere bezoekers is gedacht. Zo is er een speeltuin en het Lunapark, compleet met botsauto’s, draaimolens, een treintje en nog veel meer. Beide zijn gratis toegankelijk en staan garant voor uren speelplezier.

Foto: Ellen van den Doel

Hiken over de heuvelrug